Wpis z mikrobloga

Rzecznik Sądu Najwyższego: Postanowienie TK jest sprzeczne z prawem europejskim.

https://www.wykop.pl/link/5313847/rzecznik-sn-postanowienie-tk-ma-na-celu-unimozliwienie-wykonania-uchwaly/

- Postanowienie Trybunału Konstytucyjnego ma na celu uniemożliwienie wykonania uchwały trzech izb SN i wyroku TSUE - powiedział sędzia Michał Laskowski, rzecznik Sądu Najwyższego. Jak dodał, jest to sprzeczne z prawem europejskim.

PS:

Trybunał Trybunałem, a objęci czwartkową uchwałą sędziowie Izby Kontroli Nadzwyczajnej, powołani do SN z udziałem KRS odwołali 7 dzisiejszych posiedzeń i rozprawę.:

Sędziowie Izby Cywilnej w podobnej sytuacji także odraczają sprawy wyznaczone na jutro:

https://twitter.com/TomaszSkory/status/1222521608843223041

Pobierz k1fl0w - Rzecznik Sądu Najwyższego: Postanowienie TK jest sprzeczne z prawem europejs...
źródło: comment_31l8XPYq6CLD14sr5BelFcx9CSoXAr0W.jpg
  • 18
@mirek_januszy
@windows95
To wasze opinie, a mnie interesują suche fakty. Co kto #!$%@?? Do czego kto ma prawo, a do czego nie. Dlaczego np. PiS #!$%@?, a nie sędziowie? Dlaczego sędziowie #!$%@?ą, a nie PiS? Czy PiS może tak #!$%@?ć? Czy sędziowie mogą tak #!$%@?ć? Wytłumaczcie mi to jak krowie na rowie, a nie powtarzacie frazesy zasłyszane w TVP, TVN czy wyborczej.

Nie jestem prawnikiem, a aż tyle czasu nie mam, żeby
@PiernikowyWojownik ale ja Ci napisałem co się dzieje, to żaden frazes TVN/TVP. W chwili obecnej spór toczy się o SN, a dokładnie o czwartkowe ogłoszenie, że sędziowie wybrani przez nową KRS nie są uprawnieni do orzekania. Pis oczywiście się z tym nie zgadza i prezydent skierował wniosek do TK o zbadanie tej uchwały, pomimo że nie leży to w kompetencji TK
@mirek_januszy:
Trochę nie czaję. Jakiś sędzia sobie ogłasza, że sędziowie wybrani przez KRS nie mają prawa orzekania. Ale to nie jest tak, że to właśnie KRS wybiera sędziów? Czy przypadkiem Ci sędziowie nie zostali wcześniej wybrani właśnie przez KRS? A jak się znajdzie inny sędzia co powie, że się z tym nie zgadza i uważa, że Ci wybrani przez KRS mogą orzekać to co?