Wpis z mikrobloga

Ja #!$%@?.

#javascript sam w sobie to jest gówno, ale React Native to jest #!$%@? szczyt.

Już pomijam typowo javascriptowe podejście że zrobisz literówkę albo nie zrobisz importa to #!$%@? błąd, ale w losowym #!$%@? miejscu i o losowej treści, już #!$%@? z tym. Ale chcę robić UI w tym #!$%@?. No to dobra, dokumentacja od komponentu View:

View powinien być użyty ze StyleSheet

i odnośnik do dokumentacji od Style, której całość wygląda tak:

no ogólnie nazwy i wartości stylów zazwyczaj odpowiadają CSSowi na webie, ale camel case zamiast kebab case. Tu masz dwa przykłady

To jest #!$%@? całość oficjalnej dokumentacji jak robić UI na tym #!$%@?. Ale nie, możesz dokopać się (bo odnośnika żadnego nie ma) do View Style Props Reference. Wykaz propertek dla styli. Ale również taki #!$%@?:
1. wykaz składa się z tysiąca propertek od border oraz jednej opacity. I to tyle, na #!$%@? komu wiedzieć jak ustawić np. szerokość widoku czy jak #!$%@? działa flex
2. nawet to co jest jest w gówniany sposób udokumentowane:

opacity - number
I to tyle. A #!$%@? jaki ma być zakres? 0-1, 0-100, 0-255, itd? #!$%@?, nie dowiesz się. Do tego każdy tutorial powiela te same trzy przykłady, żadnego opisu co dana rzecz robie bo "poeksperymentuj sobie" #!$%@? mać.

Wcześniej programowałem w Swifcie na iOS i używając tej #!$%@? abominacji czuję że mózg mi #!$%@? gnije.

React Native to jest ekwiwalent tego jakbyś tokarzowi zabrał tokarkę i dał pilnik. "No, tokarka niby fajna, ale tylko okrągłe rzeczy zrobisz. A pilnik wieloplatformowy, wyskrobiesz sobie wszystko. Idź poeksperymentuj"

React Native to jest krok do przodu dla Pajeetów którzy kleili stronki w Wordpresie po przeczytaniu jednego tutoriala. Dla normalnego programisty mobilnego, czy to od iOS czy Androida, to jest #!$%@? regres.

#programowanie #pracbaza
  • 26
  • Odpowiedz
  • 0
nie jest dla Ciebie logiczne że opacity może być tylko 0-1

@Rst00 Nie żeby coś, ale chyba kolego mylisz logikę z przyzwyczajeniami, które nabyłeś przy pracy z jakimś innym frameworkiem/językiem.
  • Odpowiedz
@Tarec: nie, dlaczego? Skoro opacity to nieprzezroczystość to chyba logicznym jest, że nie da się ustawić wyższej wartości niż 1 bo co to by miało wtedy oznaczać? Że element jest jeszcze bardziej widoczny skoro już bardziej być widoczny nie może?
  • Odpowiedz
nie da się ustawić wyższej wartości niż 1 bo co to by miało wtedy oznaczać

Ale dlaczego 1? Dlaczego nie 100 albo 255? Na podstawie czego uznałeś, że 1 to wartość maksymalna? To co uprawiasz to naprawdę nie jest wnioskowanie z użyciem reguł logiki.
  • Odpowiedz