Aktywne Wpisy
Pogromca20 +224
Siedzę sobie właśnie na SOR w Przemyślu. Zero ludzi. Czas oczekiwania 3 g. 5 min. ( ͡° ͜ʖ ͡°). Strach pomyśleć co by było gdyby ktoś był przede mną. Lekarz dostał info że jest pacjent ale stwierdził że pacjent musi poczekać ¯\(ツ)/¯
źródło: 1000019311
Pobierz
RobieZdrowaZupke +134
Tam już się nie da wrócić
źródło: 201115173830812848
Pobierz

@LowcaG: no jasne, bo pracownicy mają jakiś wybór. Mogą tam przecież nie pracować, nie? I przenieść się do innego sklepu (którzy też będzie otwarty w niedzielę, uups)..
@mikka22: Zaraz zaraz, człowiekiem na stacji paliw się nie przejmujesz? On nie ma wyboru? Musi iść pracować na stację gdzie pracują w niedzielę, ba pracują w nocy (a to jest naprawdę szkodliwe) Powiesz wyższa konieczność? Nie da się bez tankowania w jeden dzień? Założył bym
@mikka22: Widzisz, tym się różnimy, ja nikogo nie chcę zmuszać nic mu nakazywać/zakazywać. (bo wiem co dla niego lepsze)
I klasycznie jak to socjaliści odwracasz kota ogonem, nie ogranicza mojej wolności, że coś nie działa 24h, tylko ograniczają zakazy i nakazy.(czy to naprawdę takie trudne do zrozumienia?)
Powtórzę to
@LowcaG: argumentum ad absurdum. Jeśli smakują ci frytki z solą to czemu nie wsypiesz sobie całego słoika?
O ile stacje benzynowe moge sobie wyobrazić otwarte w niedziele i pewno mnóstwo innych usług, to jednak handel niekoniecznie musi być otwarty i można to ucywilizować.
@mikka22: No właśnie filtry, filtry myślowe. Możemy sobie wyobrazić to co nam pasuje, a to co nam mniej pasuje to już gorzej. Ja potrafię sobie wyobrazić każda sytuację. I mogę
(lekko półżartem)
Ps.
Myślę, że stosunkowo łatwo udowodnić, że wykop to patologia i przesiadywanie tutaj szkodzi ludziom, przegrywy to już w ogóle patologia tutaj siedząca. Myślę, że ludzie zamiast siedzieć na wykopie jak by uprawiali sport to społeczeństwo było by i w psychicznym i fizycznym stanie było zdrowsze. Mysle, że ciężko podważyć tę hipotezę
Czyli dobry socjalista powinien zakazać wykopu, dla dobra społeczeństwa, nieprawdaż? ( ͡° ͜ʖ
Handel w niedziele to tylko był przykład, gdzie socjaliści wiedzą co jest lepsze dla społeczeństwa i kierują tym za pomocą np. zakazów/nakazów i tym się różnią w podstawach od wolnościowców. (zaprzeczysz?)
Po drugie, bycie wolnościowcem nie jest zero jedynkowe, myślę, że wielu z nich mogło by nie dojść do konsensusu między sobą, bo jedni są
@LowcaG: wiesz ja też mogę sobie wyobrazić taką sytuację ale jaki to ma sens? Bo oczywiście można sobie wyobrazić rzeczy nierealne czy niemożliwe tylko jaki to ma sens?
@mikka22: Parę lat temu o niedzieli też by tak powiedziano, a jak widzisz mamy zakaz.
@LowcaG: nie, nie przejmuje sie tym, ponieważ widzę wiecej zalet.
@mikka22: tak jak mówiłem przykład DG zgadzam się, oni przy wysokich dochodach maja niższe opodatkowanie, to mniejszość. Jednak większość pracujących już tak nie ma i mowie o podatkach a nie o daninach, ZUS to ubezpieczenie tyle że przymusowe.
I jak teraz weźmiemy środkowe 80% ludzi pracujących (nie DG) i policzymy podatki to lepiej zarabiający płaca więcej.
Degresywny jest dla
Dlaczego? Co ci da (długofalowo), że zwiększysz komuś ubezpieczenie? A no tyle, że więcej teraz płaci i więcej później dostanie. Dla uboższych nie ma to znaczenia, a podatki mają, bo następuje ich redystrybucja na wszystkich.
Chyba, że chodzi Ci o mentalną sprawiedliwość, że ja co prawda nic nie zyskam ale
okej ale to ty pierwszy napisałeś o ZUS.
@
@LowcaG: i to wszystko się ładnie nazywa "daniny".
@mikka22: hm... napisałem tylko, że ZUS to nie podatek.
@LowcaG: dobra jeszcze raz. Jak zarabiasz 3tys zł płacisz większe podatki niż osoba która zarabia 50 tys zł. A to jest system degresywny.
3 tys. 18% PIT
@mikka22: wiedziałem, że powiesz, że nie wydaje wszystkiego(a co z tym wszystkim robię?) . A jak wydam wszystko to już mi wybaczysz? Jakaś ulga?
Jak kupuję (a zarabiający więcej płaci więcej efektywnie niż 15% bo wydaje głównie na rzeczy z
@LowcaG: nie, po prostu to jest przykład rzeczywisty.