Wpis z mikrobloga

#prawo #motoryzacja
Ile mam czasu na wyrobienie nowego dowodu rejestracyjnego (skończyło się miejsce na pieczątki z badania technicznego)? Jest jakiś określony czas czy bylebym miał dowód przy nowej umowie oc/kolejnym badaniu technicznym?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yaser: Nie ma nic określonego jeśli to dowód tzw "twardy". Ważne jest przy wyrabianiu nowego dowodu, abyś miał badanie techniczne aktualne na dłużej niż miesiąc (tak mi mówiła kiedyś Pani urzędnik).
  • Odpowiedz
@Yaser Przepisy są niejasne z tego co pamiętam. Jedynie policja może mieć jakieś obiekcje podczas kontroli ale teraz nie trzeba mieć przy sobie dowodu rejestracyjnego. Sam jeździłem ponad rok z dowodem, w którym nie było już miejsca na pieczątki. Nigdzie nie miałem kłopotów. Na przeglądzie oprócz pieczątki drukują też zaświadczenie na kartce A4 i z takim jedziłem jakiś czas. Do nowego OC też wystarczy te zaświadczenie, pokazywałem dowód i tą kartkę,
  • Odpowiedz
@Yaser: kiedyś było 30 dni od daty badania technicznego.. bo tyle można było z tą kartką od diagnosty jeździć.. teraz to w sumie wyjebongo, bo dowodu i tak nie trzeba mieć przy kontroli
  • Odpowiedz
@pacmanek: badanie robiłem w piątek, więc w takim wypadku miałbym sporo czasu i okazji, aby przy okazji odwiedzić urząd.
@DogInTheFog: mam profil zaufany, bo tak wszędzie trąbili, że będzie sprawy urzędowe załatwiać bez wychodzenia z domu, a niestety nie da się dowodu rejestracyjnego... gdyby chociaż dało się w wydziale komunikacji w innym mieście.
@PeterFile: mam nadzieję, że nie będą robili problemów, gdy się później pojawię z
  • Odpowiedz
@Yaser: te 30 dni to było ważne do jeżdżenia i do kontroli policji.. w urzędzie to nawet podejrzewam że po roku można to wymienić, bo ich to nie obchodzi.. sam tak robiłem w czasach kiedy DR trzeba było wozić ze sobą i nie było problemu.
teraz jak niektórzy jeśli nie jeżdżą za granicę to nawet nie wymieniają, bo dodatkowy koszt, a miejsc w dowodzie nie robią więcej.
  • Odpowiedz
@Yaser Masz aplikacje mObywatel? Pobierz, zainstaluj i zaloguj się poprzez profil zaufany. W niej jest wszystko, dowód osobisty, OC, karta pojazdu, dowód rejestracyjny nawet recepty, które Ci zapisano.
  • Odpowiedz