Aktywne Wpisy
lorquu +142
#konfederacja #wybory #bekazlewactwa #lewackalogika Przykład pękającego odbytu lewaka z platformy X.
ElPerdedor +79
-> Rosja podsyła migrantów pod granicę po to żeby wzrosły nastroje antyimigranckie i poparcie #konfederacja
-> wykopki łykają wszystko jak pelikany, hehe Braun w PE pokaże tej unii
Przecież nawet 5-latek by połączył te fakty
#wybory
-> wykopki łykają wszystko jak pelikany, hehe Braun w PE pokaże tej unii
Przecież nawet 5-latek by połączył te fakty
#wybory
W poprzednim wpisie dostałam dużo takich pytań.
Na samym początku zaznaczę, że sama jem mięso, ale w bardzo ograniczonych ilościach (raz na tydzień-dwa) i wpis nie ma na celu zmuszać nikogo do wegetarianizmu, ale zachęcać do ograniczenia mięsa.
1.Działania związane z hodowlą zwierząt powodują w sumie ok. 18% całkowitych emisji gazów cieplarnianych, za jakie odpowiada nasza cywilizacja. Jest to jednocześnie 50% emisji związanych z rolnictwem, leśnictwem i zmianami użytkowania terenu (prawie 80% emisji rolniczych). Jest to odsetek porównywalny lub wyższy niż emisje z transportu.
2.Hodowla zwierząt odpowiada za znaczącą – bo aż 35-40% – część całkowitych antropogenicznych emisji metanu.
3. Ssaki hodowlane stanowią 60% wszystkich ssaków, 70% ptaków stanowi drób. Przyczyną jest sztuczne zapładnianie.
4. Produkcja 1kg wołowiny zużywa 100-200 razy więcej wody niż produkcja 1kg żywności roślinnej.
5.Przemysł mięsny odpowiada w głównej mierze za zanieczyszczenia wód.
6. W latach 1990-2005 produkcja wołowiny odpowiadała za 71% deforestacji Ameryki Południowej.
7. 3/4 światowych stref połowowych jest nadmiernie eksploatowana. Według badań, do 2048 roku będziemy mieć oceany bez ryb. W trakcie połowów na każde 0.5kg ryby przypada 2kg niechcianych gatunków (np. delfiny, żółwie morskie), które zabija się "przypadkowo".
8. 1/3 wszystkich ziem uprawnych zajmują uprawy roślin paszowych.
Jest tego dużo, dużo więcej, przytoczyłam tylko te przykłady, o których najwięcej się mówi.
Linki ze stron, na które się powołuję:
Produkcja wołowiny a deforestacja
Przyczyny wylesiania brazylijskiej Amazonii
Liczba bydła hodowlango
Przemysł mięsny a emisja gazów cieplarnianych
Problemy z oceanami
Ziemie uprawne dla zwierząt hodowlanych
#ekologia #ciekawostki
@wioseneczka: w głownej mierze odpowiada za produkcje mięsa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
co mialas na mysli?
https://wateractiondecade.org/2017/12/09/water-pollution-from-and-to-agriculture/
@wioseneczka: Dlatego kilogram mielonej wołowiny w biedrze kosztuje 25pln/kg a najtańsze wegańskie burgery 40pln/kg. Tak samo mleko - krowie 2,5pln/l, sojowe 8-9pln/l.
Szkoda, że taki biznes robią na tym. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Niemniej jednak jak zaczynałam się interesować weganizmem (jakiś 2011 rok) to w sklepach nie było 10% rzeczy, które są oferowane teraz, szczególnie w małych miastach. Znalezienie tofu czy innego mleka roślinnego niż sojowe z proszku graniczyło z cudem.
Dlatego jestem dobrej myśli, im więcej osób będzie kupować roślinne wynalazki, tym tańsze i bardziej dostępne się
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
Jak liczą zużycie wody, cała dokumentacja: http://www.fao.org/3/ca5685en/ca5685en.pdf
Napisałam to na samym początku i dzban dalej nie umie przeczytać - nie chodzi mi o całkowite wyeliminowanie mięsa tylko OGRANICZENIE.