Wpis z mikrobloga

mam problem z arduino. otóż do pinów 12 i 13 mam podłączone diody led, do analogowego A0 podłączony jest pszycisk (w tej chwili zamiast przycisku jest 3v z arduino przez rezystor na kabelku). chcę zrobić że gdy przycisk jest wciśnięty diody migają, a gdy puszczę przestają. wyskrobałem takie coś http://wklej.se/arduino

problem w tym, że nie chce działać - diody nie świecą, gdy "włączę przycisk" diody zaczynają świecić ciągłym światłem zamiast mrugać, a gdy odłączę przycisk diody dalej się świecą przez kilka sekund i gasną po chwili. ktoś poratuje?

@LukaszW ?

#arduino #programowanie
  • 7
@nvll: co do czasów sprawdzałem też na 500ms, nie działało dalej, a drugie zaraz zobaczę

//edit ten digitalWrite(przycisk, HIGH); mam wstawić do void setup cz gdzie?
@ktoosiu: hm, dziwne. Spróbuj zrobić tak jak napisał @nvll: czyli "digitalWrite(left, HIGH);" a nie LOW, bo tak zrobiłeś. I sprawdzaj "if(button ==HIGH) {". Do tego teraz do pinu 7 jaką włącznik podłączaj masę, a nie +3V.

Poza tym - spróbuj na końcu tej pętli loop dać jakiś delay(5); dzięki czemu pętla nie będzie tak zapierdzielać, może to naprawi problem (głupio to brzmi, ale spróbuj, różne dziwne rzeczy już widziałem)