Wpis z mikrobloga

Mirki, modyfikuję skrzyneczkę, obecnie mam i5-4670k podkręcone do 4,4Ghz.

Komputer głownie do grania.

Myślę nad wymianą na Ryzeny, no i teraz mam dylemat... Ryzen 5 3600 czy Ryzen 7 2700X. Jak to wygląda wydajnościowo? Opłaca się dopłacać do Ryzena 3600?

Obece GPU to GTX 1070 i wydajnościowo mi procek ją ogranicza, stąd wymiana.

#ryzen #amd #cpu #skladamkomputer #intel #pcmasterrace
  • 28
  • Odpowiedz
Patrzyłem na allegro, nie ma fajnych opcji od intela, jeśli chodzi o używane.
Natomiast bardzo dużo dobrego czytałem i słyszałem o nowych Ryzenach, kto by pomyślał, że tak fajnie się sytuacja na rynku CPU rozwinie i Intel przestanie mieć monopol ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
A jaką płytę główną polecacie do Ryzena 5 3600? I jakie pamięci, celowałbym w pamięci które dadzą się podkręcić do 3600MHz, jakieś polecane modele?

No i kolejne pytanie, wiem że zasilacz 550W spokojnie to uciągnie, ale gdzieś czytałem żeby zasilacz u szczytu miał około 70% obciążenia, dla żywotności i lepszej kultury pracy, jest w tym trochę prawdy?
  • Odpowiedz
@Kerach: Płyta B450 gaming plus max/B450 tomahawk max/B450 a-pro max, wybierz ta co ci się bardziej podoba, komponenty mają praktycznie te same. Pamięci najlepiej Crucial 3200Mhz, dobrze się kręcą i 3600 powinno być osiągalne, chyba że budżet pozwala to kup coś 3600Mhz. Co do zasilacza się nie wypowiem, mam vero l2 500W w takim zestawie i wszystko dobrze działa. Do ryzena polecam jeszcze jakieś chłodzenie inne niż te ze zestawu, przynajmniej
  • Odpowiedz
  • 0
@Kerach Miałem ten CPU tylko niżej wykrecony do tego GPU. Owszem CPU ogranicza GPU ale tylko w miejscu procesorowym. W miejscach mocno graficznych różnicy nie odczujesz. Choć bez wątpienia ogólny komfort gry się zwiększy bo nie będzie przycinek w niektórych tytułach przez przeciążenie CPU.
  • Odpowiedz
@Variv: No to teraz zrobiłes mi zagwozdkę, bo zaczynam się zastanawiać czy jest sens na ten moment wymieniać procek, a co za tym idzie wymienić też płytę i RAM. Czy czasem może nie lepiej by było poczekać na nowe konsole, które wymuszą skok technologiczny, i wtedy coś wymienić.

@spoon22: Przez poprawione biosy masz na myśli, że w pełni od razu po zakupie wspierają Ryzena 5 3600?
  • Odpowiedz
@Kerach: Płyty które teraz już kupisz powinny mieć obsługę ryzenów 3000 od razu po rozpakowaniu ew jak tego nie będzie to msi ma szybki update biosu z poziomu usb i bez proca.
  • Odpowiedz