Aktywne Wpisy
Adamfabiarz +165
W 25,5 miesiąca przejechane 85 tys. km. Skoda Fabia III Kombi 1.0 MPI 60 KM w gazie.
W ciągu kolejnych ok. 3 miesięcy zrobię kolejne parę tys. km i Fabia przestaje być moim daily, bo trochę zmieniła się mi koncepcja pojazdowa (przede wszystkim: potrzebuję większego auta - przesiadam się na Dacię Jogger). Niemniej, o Fabii mogę jedynie powiedzieć same dobre słowa, że zacna maszyna. Zaplusuj aby oddać respekt.
(więcej fotek w komentarzach)
W ciągu kolejnych ok. 3 miesięcy zrobię kolejne parę tys. km i Fabia przestaje być moim daily, bo trochę zmieniła się mi koncepcja pojazdowa (przede wszystkim: potrzebuję większego auta - przesiadam się na Dacię Jogger). Niemniej, o Fabii mogę jedynie powiedzieć same dobre słowa, że zacna maszyna. Zaplusuj aby oddać respekt.
(więcej fotek w komentarzach)
kamz_4con +74
Zdziwiło mnie, że 1700 osób popiera taki wpis. Zero refleksji nad integralnością swojego narodu i afirmacja narodu obcego są dla mnie kuriozalne i prowadzi do konkluzji, że jest bardzo duża grupa osób, dla której lojalność narodowościowa jest zbędna. To prosta droga do wejścia w tę lukę przez inne państwa.
#ukraina #polska #ojkofobia #optymizmnajwyzszaformanaiwnosci #4konserwy
#ukraina #polska #ojkofobia #optymizmnajwyzszaformanaiwnosci #4konserwy
Kupiłem sobie jakiś czas temu karczownik Fiskars xa3, i nawet spoko opcja, ale przy grubszym drewnie trzeba się sporo namachać.
Myślałem, że sobie dokupić siekierkę x7 (swoją droga, w Empiku chyba całkiem dobra oferta, bo z ostrzałką za 129 zł), ale nie jestem przekonany czy właśnie tego potrzebuje.
Trafiłem, tez na taką piłkę składaną:
https://www.empik.com/pila-z-wysuwanym-ostrzem-fiskars-1000614-33-cm-fiskars,p1148742007,dom-i-ogrod-p
Może ktoś ma i mógłby się podzielić opinia? Bo mam raczej słabe doświadczenia z rozkładanymi narzędziami.
Generalnie szukam czegoś wytrzymalszego, na zimową porę roku (dużo ciężej tnie/rąbie się drewno na minusowej temperaturze?).
#bushcraft #survival #fiskars
edit: teraz doczytałem że chodzi o zimę- no to polecam dłuższe wersje pił od Silky
Over and out.
Także nosisz zapas, ale nic tak dobrze nie tnie drewna w terenie.
Gomboy 240 to idealne rozwiązanie.
Bahco to taki dziad nie do zdarcia. Nieźle tnie, lepiej niż słynna Lidlówka, ale znacznie słabiej niż Silky. Za to jest niepękający.
Ale bardzo duża delikatność tych pił jest faktem.
Znam całą teorię. Ba - Silky nie jest pierwszą piłą działającą tylko podczas ruchu w jedną stronę. Te brzeszczoty pękają w totalnie losowych momentach i świadczy to raczej o losowej kontroli hartowania selektywnego ze strony silky. Dwa tygodnie temu w weekend byłem świadkiem jak absolutnie poprawnie tnący kolega zostawił w
Dzięki za pomoc!
Ostatecznie kupiłem tego Laplandera i dzisiaj byłem przetestować, faktycznie daje radę, tego właśnie szukałem, dzięki jeszcze raz! :D