Wpis z mikrobloga

#sousvide Czy ktoś próbował stworzyć własny cyrkulator? Posiadam sterownik do fermentacji piwa w lodówce, który mógłbym wykorzystywać do utrzymania stałej temperatury w garnku, mam tez grzałkę elektryczną której używam czasem jak warzę piwo, brakuje tylko czegoś do wymuszenia obiegu wody w garnku. Ciekaw jestem opinii czy ma to racje bytu. Trudno powiedzieć jak bezwładność cieplna tutaj wpłynie na cały proces jako ze grzałka elektryczna nie jest zbyt precyzyjnym urządzeniem.
  • 7
@plazma: ciekawe która najzwyklejsza pompka wytrzyma 12h+ w powiedzmy 70 stopniach.

@m4ximus13: gra nie warta świeczki, kupisz tani cyrkulator bez problemu. Jak dla samego funu z budowy to możesz zrobić inny rodzaj konstrukcji coś jak pic rel. Tam nie masz cyrkulacji tylko masz dobrze zaizolowany zbiornik z grzaniem. Myślę że, przerobić lodówkę turystyczną i zamiast grzałki dać matę na dno miałoby to sens. Tylko myślę, że musiałbyś dorobić regulacjie mocy
Lrrr - @plazma: ciekawe która najzwyklejsza pompka wytrzyma 12h+ w powiedzmy 70 stopn...

źródło: comment_yWNqXovHfkeeqVY99mQTasPRAugd8mwz.jpg

Pobierz
@m4ximus13: większość DIYowców używa pompek, więc chyba wytrzymują.
Tak jak proponuje @Lrrr: przerobić lodówkę turystyczną byłoby najprościej. Są ludzie którzy w ogóle używają tylko lodówka + termometr. Przy dobrze zaizolowanym pojemniku nie będziesz potrzebował cyrkulacji. Z termostatem i matą po prostu byś nie musiał tego pilnować i dolewać ciepłej wody.