Wpis z mikrobloga

Dzisiaj miałem dwa telefony z firmy naciągającej. Najpierw na telefon miejski - później na telefon komórkowy.
Transkrypcja z drugiego nagrania:
Oszust:" Wygrał Pan bilet dla dwóch osób. Nasze uzdrowiska znajdują się w miejscowości Karpacz, Dworek Śląski i Grodzisk Wielkopolski, także gratulujemy. Po odbiór darmowego vaoucheru zapraszam 3 grudnia we wtorek do sali bankietowej Wiktoria ul. Św. Antoniego 51 w Poznaniu o godzinie 13:30.Już teraz gwarantuję 2 darmowe noclegi w wybranym przez siebie hotelu. Voucher jest dwu osobowy także zapraszam z drugą połówką lub inną osobą towarzyszącą, a dla pierwszych 10 par, które przybędą po odbiór przygotowaliśmy dodatkowy również dwuosobowy voucher polegający / przeznaczony jest dla osób od 40-80 roku życia. Także po głosie słyszę, ze wiek się zgadza, prawda?
Ja: Wie Pan co , a pan się nie przedstawił ?
Oszust: Nie usłyszałem - można powtórzyć jeszcze raz?
Ja: Pan się nie przedstawił, z kim rozmawiam ?
Oszust: Z tej strony Marcin Gajda
Ja: Pan Marcin Gajda - dobrze. Z jakiej firmy Pan dzwoni?
Oszust: Długo cisza, spokojnie my nie jesteśmy żadną firmą. Jesteśmy pierwszy raz organizatorami takiej akcji reklamowej i to właśnie (...)
Ja: No dobrze, to gdzie jest Pan zatrudniony? Pan pracuje dla jakiejś firmy?
Oszust: Ile lat brakuje do 40stego roku życia?
JA: Wie Pan co, może niech mi Pan odpowie na pytanie? DO jakiej firmy Pan pracuje ? Jaką firmę Pan reprezentuje?
Oszust: od 40 do 80 roku życia, zgadza się prawda?
Ja: To nie pracuje Pan dla żadnej firmy?
Oszust: Czyli mam rozumieć, że ta choroba.... Przepraszam do usłyszenia.
Uważajcie na swoje osoby z rodziny (babcie, rodziców) - kolejny wałek się zbliża !

#oszustwo #oszukujo #poznan
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Luki89: dobra metoda, pytac o imie nazwisko firme, nip i od razu sprawdzic online czy nie klamie, juz przy nipie telemarketer bedzie mial pelne gacie i sam sie rozlaczy, dzieki za protip
  • Odpowiedz
@Luki89 dla osób nie zorientowanych to nie są naciągacze tylko ludzie którzy obsługują tak zwanego bota, po prostu was słuchają i wciskają odp na komputerze i ten bot wtedy mówi to co konsultant wcisnął. Wiem o tym bo ja przy tym pracuje, więc krótko mówiąc nie wydziwiajcie jak nic nie wiecie.
  • Odpowiedz
Do mnie dzwonił przedwczoraj, tyle ze na początku sie przedstawił, odbiór biletów był w Krakowie, a na końcu zapytał „bo z naszych informacji wynika, ze ma pan 40 lat, prawda?”
Przystąpiłem od razu do ofensywy, powiedziałem że nie będę podawał swojego wieku i danych wyłudzaczom, i ze chyba upadł na głowę. Na koniec zapytałem skąd ma moje dane i powedzialem, żeby je usunął z bazy danych i wtedy bot zwariował i zaczął
  • Odpowiedz
Takie tuzy biznesu, jak NOWACZYK JAROSŁAW TADEUSZ PESEL 74021802857 - członek zarządu oraz JECHOREK WOJCIECH PESEL 67020111655 - członek zarządu pewnej spółki z Poznania poprzez swoich pracowników wciskają zaproszenia promujące "nowe hotele" wraz z badaniami w nich. Podane przeze mnie dane osobowe pochodzą z rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, są jawne, nie chroni ich RODO. Chowanie się za spółkami z ograniczona odpowiedzialnością nie chroni przed odpowiedzialnością za niezgodne z prawem działania
  • Odpowiedz