Wpis z mikrobloga

#gitara Mam taki problem z graniem, że chcę być zbyt perfekcyjny przez nie mogę się uczyć całych utworów... Co to znaczy umieć grać utwór dla mnie? Chciałbym tak zagrać, żeby mógł nagrać cover. O ile granie z Guitar Pro idzie ok. Widzę mniej więcej w czasie przesuwający się pasek, nutki. Czuję jakoś utwór. O tyle jak mam np. samą perkusję i bas jako podkład w innym programie to trudno mi odegrać utwór, bo "nie pamiętam co gdzie i kiedy". Macie jakieś porady na taki stan rzeczy? np. będą w miarę łatwe wartości rytmiczne, a później coś szybciej plus pauza i jakaś kropka i już nie odegram tego tak jak potrzeba
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@frontendowiec: jak nie jesteś w stanie zagrać tylko z basem i perkusją, to znaczy, że nie umiesz. Ćwicz mniejszymi fragmentami w różnych tempach, od wolnego do szybkiego, później większe fragmenty, im więcej razy powtórzysz, tym lepiej Ci wejdzie. No i oczywiście powtórki bez błędów, jak robisz błędy, to tempo w dół ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@frontendowiec: spróbuj numery z bardzo prosta forma, w rodzaju intro - zwrotka - refren - zwrotka - refren - jutro, przegraj je po kilkadziesiąt razy a potem coś bardziej skomplikowanego. Też nie pamiętam od razu wszystkich numerów które "umiem", ale wchodzi Ci po jakimś czasie pamięć mięśniowa
  • Odpowiedz