Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki.
Stoję sobie przy kasie w Lidlu, patrzę i myślę: hm, ciekawe czy ta czekolada jest tak zdrowa i ma same dobre składniki jak sugeruje opakowanie?

I wiecie co? Nie nie ma... (zdj składu w komentarzu). Naprawdę jeszcze nikt nie wpadł na stworzenie prawa które karaloby takie praktyki? To jest zwyczajne wprowadzanie w błąd, ludzi którzy nie do końca są świadomi zasad w miarę zdrowego odżywiania... Smutne to bardzo.

#oszukujo #zdrowazywnosc #niezdrowejedzenie
Pobierz agu42 - Cześć Mirki.
Stoję sobie przy kasie w Lidlu, patrzę i myślę: hm, ciekawe czy ...
źródło: comment_rwEitbzdCnuGo5U2ITWuSDyF1XGmguOM.jpg
  • 31
@Twoj_ulubiony_profil np syrop glukozowy wg ostatnich badań przyczynia się do powstawania raka jelita cienkiego, przez zaburzanie flory bakretyjnej. Powoduje znaczne skoki cukru we krwi, ale zarazem szybki spadek, przez co przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2, insulinoopornosci, zespołu metabolicznego itd. Co do tłuszczy, to tak jak olej kokosowy. Przewaga tych "niezdrowych", które szybko podnoszą poziom cholesterolu itd.
@nr3k nie chodzi mi o pozytywne efekty zdrowotne. Chodzi o to, że taki chwyt marketingowy powinien być zabroniony chwala się że są lepsi bo mają same dobre składniki, czyli w domyśle są zdrowsi niż np czekolada milka, ale ostatecznie maja takie same gowno. Wydaje mi się to być nieuczciwy. A prawo powinno dążyć do tego, żeby chronić nieświadomych konsumentów. Tyle.
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@agu42: Z cukrem i jego odmianami pełna zgoda. Chodziło mi o tłuszcze. Sugerujesz, że olej kokosowy jest niezdrowy? O ile wiem, to jeden z najzdrowszych na świecie o ile nie został utwardzony.
@Twoj_ulubiony_profil w rafinowanyn oleju kokosowym przewaga nasyconych kwasów tłuszczowych to aż 90%. Zdrowy olej to ten nie rafinowany (wiadomo, że też w odpowiednio małych ilościach). Niestety do wyrobów cukierniczych stosuje się ten pierwszy, który w porównaniu z innymi tluszczami roślinnymi wypada najgorzej jeśli chodzi o tłuszcze nasycone wlasnie
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@agu42:
Ja dzieciom i sobie robię jogurt z zakwasku.
Do tego kakao plus cukier.
Nawet jak na szklankę jogurtu wsypia pięć łyżeczek cukru to i tak to będzie zdrowsze.

Ale czasami by się chciało coś chemicznego.
Pytanie jaka czekoladę.
Gorzkim mówimy nie.
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@agu42: Nierafinowane produkty są super, ale na surowo. Do smażenia paradoksalnie najlepiej nadaje się palmowy. Tłuszcze nasycone są dobre i potrzebne dla zdrowia. Nie wiem skąd ta nagonka na nie. Niedawno przewijało się również przez wykop badanie naukowe, które miało dowodzić, że kwasy tłuszczowe nasycone są szkodliwe, bo powodują stany zapalne, a po przyjrzeniu się badacze wzięli nienasycone kwasy tłuszczowe roślinne i nasycili je przy okazji utwardzając, tworząc margarynę i badane,