Wpis z mikrobloga

Dlaczego gdy uruchamiam aplikacje napisaną w spring boot, to wywala mi błąd:

org.springframework.context.ApplicationContextException: Unable to start embedded container; nested exception is org.springframework.boot.context.embedded.EmbeddedServletContainerException: Unable to start embedded Tomcat

Korzystam z Intellij ultimate i Tomcat jest zainstalowany poprawnie i działa, ale aplikacja nie może na nim wystartować.

#programowanie #spring #intellij
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czlowiek_smiec: powodów może być wiele, próbowałeś zmienić port, na którym ma wstawać aplikacja? Btw jeżeli piszesz aplikację w spring boocie to nie musisz osobno instalować tomcata, spring boot ma wbudowanego tomcata, dzięki czemu wystarczy odpalić jara
  • Odpowiedz
@htfhere: Próbowałem zmienić port, ale nic to nie dało. Nie wiedziałem, ze ma wbudowanego Tomcata, więc dodałem dependency do Mavena i już nie ma błędu o Tomcata, ale jest inny:

Unable to start embedded container; nested exception is java.lang.NoSuchMethodError: org.apache.coyote.http11.AbstractHttp11Protocol.setCompressableMimeTypes(Ljava/lang/String;)V
  • Odpowiedz
@czlowiek_smiec: zupdatuj projekt mavenowy, w eclipse robi się to alt + f5, musisz sprawdzić jak w intellij, a i jeżeli będzie taka opcja to zaznacz "force update of snapshots/releases". Jak dla mnie to maven źle pozaciągał biblioteki, czasem się zdarza. Daj znać czy pomogło ;)
  • Odpowiedz
@czlowiek_smiec: musi być taka stara wersja spring boota? Jak nie to weź dodaj najnowszą ;) i jeżeli masz spring boot starter parent to w pozostałych starterach nie musisz wskazywać wersji ( w spring boot starter web pokazujesz nowszą, w pozostałych zostawiasz domyślną). Btw. skoro masz spring boota to po co zaciągasz springa?
  • Odpowiedz
@htfhere: Dobra dzięki, działa. Zmieniłem wersję spring boota na 1.5.8 i hula, bo na najnowszej znowu jakiś błąd wywalało. A tego zwykłego springa, to nie wiem po co dodawałem, siedziałem wczoraj nad tym kilka godzin, żeby ruszyło i wszystkiego próbowałem xDD
  • Odpowiedz