Wpis z mikrobloga

Głupie pytanie może ale dla mnie podstawowe. Teoretycznie, jeśli mam działkę budowlaną i przymierzam się do budowy domu, to muszę najpierw załatwić całą papierkologię typu projekt, pozwolenie na budowę i co tam jeszcze i dopiero wtedy mogę przystąpić do instalacji szamba/oczyszczalni oraz przyłącza gazowego i wodociągu, czy te sprawy można ogarnąć niezależnie od samego domu i przed jego budową z jakąś mniejszą papierkologią?
#budujzwykopem
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@codingtwogether: z tego co wiem przed budową musisz mieć warunki przyłączy, więc część tej papierkologii i tak musisz załatwić.
Co do przyłącza gazowego to koledze powiedzieli, że mu zrobią dopiero jak będzie miał już SSO, bo wcześniej im się nie opłaca. Być może zależy to od miejsca (jak kosztowna to inwestycja dla operatora).
Wodą zazwyczaj zarządza gmina, więc byłbyś być może w stanie załatwić to wcześniej, ale jeśli już to zrobią
  • Odpowiedz
@Alpha_Male: hmm wygląda na to, że to jednak duże p--------o i lepiej całość ogarnąć razem. Szkoda bo mam środki na to żeby takie sprawy pozałatwiać i już byłoby z głowy ale jeszcze nie stać mnie na rozpoczęcie właściwej budowy, a nie chcę się na razie ładować w kredyt. Prąd już jest na działce. Gaz idzie w drodze obok i już wiem, że generalnie można przyłączyć (acz nie znam jeszcze kosztów).
  • Odpowiedz
@codingtwogether: co do ścieków to dostaniesz warunki, pewnie napiszą Ci, że możesz mieć szambo albo POŚ, czasem piszą, że tylko szambo, ale tak naprawdę nie mają prawa zakazać POŚ, były takie przypadki / wyroki.
  • Odpowiedz
@Alpha_Male: A co w przypadku kiedy badanie gruntu wyklucza POŚ? Np sama glina? Wtedy POŚ dość słabo będzie się rozsączało. Chyba tylko wymiana dość dużej ilość gleby może pomóc.
  • Odpowiedz