Wpis z mikrobloga

#mydlo #domowadrogeria #bombelki
Mydło dla dzieci
Do produkcji mydła użyłam oliwy (organicznej, z pierwszego tłoczenia) oraz mleka koziego.
Mleko kozie tworzy wspaniałe kremowe mydła.
To mydło przeznaczone jest do mycia dzieci, więc ma duże przetłuszczenie, oliwa jest jedynym olejem tu użytym, celowo, bo mydła z oliwy są bardzo delikatne.
Dodatkowo, wlałam też sporo masła shea, aby zwiększyć przetłuszczenie (przetłuszczenie to ilość niezmydlonego tłuszczu, im więcej, tym bardziej mydło jest pielęgnujące i zostawia na skórze ochronną warstwę)

Zapach: lawenda.
Pobierz
źródło: comment_QY7ui1cqUt4iK6xaJFnfw3jsX3MLVVLD.jpg
  • 15
Masło shea


@asique: sprawdziłem jest jadalne. weź gryza i powiedz jak smakuje.
Masło shea – olej roślinny uzyskiwany z owoców masłosza Parka
Kuchnia – olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję, aromat i właściwości smakowe[1].
@mojnicknawykopie: Nadal, jeśli dodasz masło do mydła, będzie smakować jak mydło, bo większość tłuszczy stanowią tłuszcze ZMYDLONE.
Nawet, jeśli dodam mleko kozie, masło shea (które nie jest smaczne, lepsze jest masło kakaowe nota bene), to mydło pozostaje mydłem, a nie tłuszczem czy żywnością