Aktywne Wpisy
B3diSoprano +1
Myślicie, że nasi przodkowie kiedyś wybaczą Polakom za to, że w służalczy sposób pomagają tym, którzy ich wymordowali w najbardziej makabryczny sposób? Nawet oddziały wehrmachtu aktualnie przebywające na Wołyniu były przerażone skalą zbrodni i okrucieństwem tych, których teraz nazywamy braćmi, więc zostawiały Polakom broń do samoobrony. Przodkowie wam nigdy tego nie wybaczą, tego możecie być pewni.
#wojna #ukraina #rosja #wolyn
#wojna #ukraina #rosja #wolyn
Czy przodkowie kiedyś wybaczą Polakom za pomoc, którą oferują?
- Uważają, że Polacy postąpili słusznie. 63.8% (111)
- Spoglądają z góry, łkają i są załamani. 36.2% (63)
Mydło dla dzieci
Do produkcji mydła użyłam oliwy (organicznej, z pierwszego tłoczenia) oraz mleka koziego.
Mleko kozie tworzy wspaniałe kremowe mydła.
To mydło przeznaczone jest do mycia dzieci, więc ma duże przetłuszczenie, oliwa jest jedynym olejem tu użytym, celowo, bo mydła z oliwy są bardzo delikatne.
Dodatkowo, wlałam też sporo masła shea, aby zwiększyć przetłuszczenie (przetłuszczenie to ilość niezmydlonego tłuszczu, im więcej, tym bardziej mydło jest pielęgnujące i zostawia na skórze ochronną warstwę)
Zapach: lawenda.
Mozna tez umyc tym zęby.
O ile lubisz smak mydła.
Mleko wymieszałam z sodą kaustyczną, a następnie z oliwą.
Mydło poleży na pólce przez 8 miesięcy :)
Sama miałam ochotę, ale odstraszył mnie cały chemiczny proces i czekanie :)
@asique: sprawdziłem jest jadalne. weź gryza i powiedz jak smakuje.
Masło shea – olej roślinny uzyskiwany z owoców masłosza Parka
Kuchnia – olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję, aromat i właściwości smakowe[1].
Nawet, jeśli dodam mleko kozie, masło shea (które nie jest smaczne, lepsze jest masło kakaowe nota bene), to mydło pozostaje mydłem, a nie tłuszczem czy żywnością
Komentarz usunięty przez autora