Jak dla mnie jest zestaw nr 13: 1. Opisz, w jaki sposób poprowadził/a/byś pierwszą lekcję wybranego przedmiotu (polski, matematyka, geografia, wolny wybór...) w szkole na poziomie średnim, aby zainteresować uczniów, którzy dołączyli do pierwszych klas 2. Zrób ognisko i upiecz na nim ziemniaczki w mundurkach. 3. Namaluj dowolną techniką jesień
Co do kwestii zadania numer 1, to takimi rzeczami zajmuję się codziennie. Lekcję jaką bym zrobił to fizyka. Najlepiej zaciekawić ludzi poprzez eksperymenty które są zaskakujące i dość niezwykłe. Pierwsze co bym pokazał, to fizyka klasyczna i wahadła. Kulki zawieszone na sznurkach o delikatnie różnych długościach, co zmieni okres drgania (najlepiej w formie samodzielnie skonstruowanego z gotowych elementów). Następnie bym starał się wytłumaczyć zasady dynamiki posiłkując się kołyską Newtona. Następnie pomówiłbym trochę o świetle, tworzeniu kolorów przez wyświetlacze ciekłokrystaliczne i LCD, a następnie pomówiłbym o polaryzacji do czego wziąłbym polaryzatory i jakiś ekran, np. monitora. To co opisałem powinno się zmieścić w 45 minutach lekcyjnych. #mirkowyzwanie
1. Opisz, w jaki sposób poprowadził/a/byś pierwszą lekcję wybranego przedmiotu (polski, matematyka, geografia, wolny wybór...) w szkole na poziomie średnim, aby zainteresować uczniów, którzy dołączyli do pierwszych klas
2. Zrób ognisko i upiecz na nim ziemniaczki w mundurkach.
3. Namaluj dowolną techniką jesień
Co do kwestii zadania numer 1, to takimi rzeczami zajmuję się codziennie. Lekcję jaką bym zrobił to fizyka. Najlepiej zaciekawić ludzi poprzez eksperymenty które są zaskakujące i dość niezwykłe.
Pierwsze co bym pokazał, to fizyka klasyczna i wahadła. Kulki zawieszone na sznurkach o delikatnie różnych długościach, co zmieni okres drgania (najlepiej w formie samodzielnie skonstruowanego z gotowych elementów). Następnie bym starał się wytłumaczyć zasady dynamiki posiłkując się kołyską Newtona. Następnie pomówiłbym trochę o świetle, tworzeniu kolorów przez wyświetlacze ciekłokrystaliczne i LCD, a następnie pomówiłbym o polaryzacji do czego wziąłbym polaryzatory i jakiś ekran, np. monitora. To co opisałem powinno się zmieścić w 45 minutach lekcyjnych.
#mirkowyzwanie