Wpis z mikrobloga

Dopiero teraz trafiłem na to info ale widze że w zarządzie Wisełki bez zmian, poprzedni zarząd też miał wielkie plany budowy nowej infrastruktury treningowej. Świetny pomysł żeby ogłaszać takie rzeczy w trakcie kiedy ciągle ważą się sprawy związane ze stadionem w Krakowie. Im bardziej się przyglądam tym ludziom którzy teraz odpowiadają za klub tym bardziej wątpię że są do tego kompetentni.
#wislakrakow
gadsh - Dopiero teraz trafiłem na to info ale widze że w zarządzie Wisełki bez zmian,...

źródło: comment_pKG9VdRtezTzbPJptw6NYnYtLTbEOUr3.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@gadsh dla mnie przeciwnie. Pokazuje, że myślimy 10 lat do przodu, gdzie wcześniej nie było to nawet 10 miesięcy. Koszty Myślenic i Telefoniki to niebotyczne pieniądze.
  • Odpowiedz
@Walec: I co myślisz że taka infrastruktura powstaje za darmo? Kiedy nie wiadomo czy klub utrzyma się w ekstraklasie takie ogłoszenia są dla mnie co najmniej nierozsądne (nie określam tego dosadniej tylko ze względu na uczucie którymi darze ten klub)
  • Odpowiedz
@gadsh: Zwróć uwagę że w chwili obecnej za sam wynajem bazy w Myślenicach płacimy 1 mln pln. rocznie.

Wbrew pozorom jest to próba cięcia również kosztów bieżących. Sytuacja przypomina bardziej tą którą ma człowiek stojący przed dylematem:
- wynajmować dom
- czy kupić dom na kredyt pod zastaw
  • Odpowiedz
@gadsh: Przecież nie jest to budowa planowana na przyszły rok, tylko w perspektywie dobrych kilku lat. Poza tym tak jak ktoś wyżej pisał, w Skawinie planuje budować TS nie SA. Inna sprawa, że w Myślenicach baza nie jest własnością Wisły, a jest wynajmowana. BTW wypuszczenie tego info teraz może być również spowodowane chęcią uzyskania lepszej pozycji negocjacyjnej z Myślenicami.
  • Odpowiedz
@przemonik: @wykrywacz_dzbana: @demoversion: A za co TS postawi taką bazę jak tam zakup siatek na boisko był problematyczny? Nagle będą stawiać kompleks którego koszt budowy to kilkadziesiąt milionów a utrzymanie takiego molocha pochłonie na pewno więcej niż dzierżawa ośrodka w Myślenicach.
  • Odpowiedz
@gadsh: na razie nie będzie to nie wiadomo co. Srodki własne zapewnia Socios i spore ponad milionową dotację przekazuje Ministerstwo Sportu jeśli się nie mylę. Działkę przekazuje gmina. Mogłem trochę pokręcić, ale wygląda to mniej więcej tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@gadsh: pewnie za kredyt pod zastaw nieruchomości i z dofinansowań ze środków publicznych. Koszt kredytu + opłaty, nie wyniosą więcej niż 1 mln pln. rocznie... (a tyle płacone jest tylko za same Myślenice).

Skąd suma kilkudziesięciu mln pln?
(dla porównania: baza w Myślenicach to koszt wykupu części działek oraz budowy zamykający się w 10mln. pln.)
  • Odpowiedz
@demoversion: przytoczony przez Ciebie artykuł nie potwierdza Twojej tezy.. Dotacja milionowa została już przyznana i dotyczy boiska przy Reymonta https://gazetakrakowska.pl/wisla-krakow-dostala-ponad-milion-zlotych-na-boisko/ar/c2-14409665

natomiast artykuł, który przytoczyłeś mówi o dofinansowaniu, które może kiedyś będzie.
Podsumowując, zebrana kasa przez Socios i przyznane dofinansowanie nie ma nic wspólnego z inwestycją w Skawinie
  • Odpowiedz