Wpis z mikrobloga

@lukaschels:
no cóż, u nas pewnym "wzorcem ciemnego piwa" stał się porter bałtycki, który jest ciemnobrązowy po czarny. Sporo młodych piwowarów łapie się na to i o ciemnej pszenicy, Dunkelweizen, oczekuje równie intensywnego koloru.

ale jak się przyjrzymy rozpiętości barwnej, to okaże się, że to "ciemne" to tylko trochę ciemniejsze od jasnego Weizena - od bursztynu (miedzianego) po słabsze odcienie brązu.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@BrowarPERUN: masz rację, i następnym razem spróbuję zrobić stylowo, cos jak Twój sabat czarownic którego w pierwszym pomyślę chciałem powtórzyć. Jednak poszukiwania kolegi piwowarza kierunku bananowo czekoladowego zachęciły I zrobiłem jego wersję . Myślę że wrzucenie pod koniec warzenia ciemnych slodów sprawi że kolor będzie delikatnieszy
@yneb: taki przepis dostałem
Pszenica - 50%
Monach 2 - 20%
Pale Ale - 18%
ostatnie 12% - mieszanka caraf bez łuski I, II i III, raczej równomiernie.

W pierwszym podejściu było ok. 6-8% prażonego z Vikinga, nie wnosił on jakichś fajnych aromatów więc poleciałem w carafy które zrobiły fajną czekoladę ;)

Ja użyłem drodzy gwoździe i banany oraz miałem caraf z łuska. Dziś ciemne słody wrzuciłbym pod koniec by nie