Jakie polecacie monitory do grafiki, 21-23 cale, chodzi przede wszystkim o jakość odwzorowania kolorów. Czas reakcji, i kąty widzenia są mniej istotne. Próg cenowy tak do 1000, i biorę pod uwagę jakieś poleasingowe czy refurby.
@RobertKowalski: Nie chodzi mi o jakieś profesjonalne NECi czy Eizo za 10k, tylko normalny, konsumencki z przyzwoitymi kolorami. Ale ok - czy przy podniesieniu do 2k coś się sensownego pojawi?
To jest na prezent świąteczny, dla kogoś kto się amatorsko bawi w grafikę, i nie chcę za bardzo szaleć.
@Wight: Raczej do tworzenia grafiki od zera (rysunek cyfrowy), niż do obróbki zdjęć. O ile dobrze rozumiem informacje z neta AdobeRGB jest istotny przede wszystkim przy obróbce zdjęć.
@GaiusBaltar: Tak. sRGB z kolei dla graczy. W sumie jak robisz tylko rysunek bez konieczności drukowania tego potem to możesz brać cokolwiek z czasem reakcji 1ms (g2g) bo w tej cenie i tak nie znajdziesz czegoś co by dawało dobre pokrycie dla ARGB, Z monitorów gamingowych jakie testowałem to 80% pokrycia miały monitory po 3KPLN. Z tych tańszych przyzwoitych to co mogę polecić: Alienware AW2518HF temperatura bieli wyszła 65,5K Kelwinów czyli
#grafikakomputerowa #komputery #pytanie
@GaiusBaltar: ... za tyle to kupisz CRT ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To jest na prezent świąteczny, dla kogoś kto się amatorsko bawi w grafikę, i nie chcę za bardzo szaleć.