@Supaplex ma to sens, jednak gdy moc pójdzie na zawory to powrót mam około 28 stopni co momentalnie wychaldza mi kocioł i wówczas wchodzi on w tryb pracy
@tomkkoo: Sory. Napisałem szybko z telefonu.... Za mała zadana temperatura kotła (za "zimny", aby ogrzać dom i utrzymać gorący powrót) lub: Przekrój rur od kotła do mieszacza i z powrotem do kotła powinien być większy niż od mieszacza do grzejników/podłogówki z powrotem do mieszacza. Jeśli rury obiegu kotła mają większy przekrój, to mieszaczowi łatwiej dostosować temperaturę na grzejnikach bez nagłej straty na powrocie do kotła.
@tomkkoo: Rozpalam fuzion logic i mam histerezę na 8 stopni. Piec rozgrzewa się wtedy do 70st i spada do 57. Ochronę powrotu mam na 48 i z reguły przed zadziałaniem ochornu, kocioł rozpala się ponownie.
@tomkkoo: Zawory mam tylko ręczne i z nich nie korzystam. W obwodzie mam natomiast mieszacz, który jest konfigurowany siłownikiem. Sterownik steruje tym siłownikiem tak, aby w obiegu (w moim przypadku grzejników) grzewczym była zadana temperatura i tak, taka jest na wejściu. Na początku puszczenie gorącej wody na obieg po chwili powodowało sytuacje, że powrót robił się zimny i mieszacz znów się zamykał, ale po ogrzaniu pomieszczenia wszystko się unormowało. Może pompę
Totalnie nie ogarniam tego hejtu płynącego z Hejto. Bardzo dużo żółci się tam wylewa w stronę wykopków i widać to na co drugim obrazku. Osobiście tego nie popieram ale wrzucę grafikę dla potwierdzenia swoich słów. #hejto #wykop
¯_(ツ)_/¯
Albo przekrój rur w obu kotła taki sam jak reszty, cb a powinien być większy.
Za mała zadana temperatura kotła (za "zimny", aby ogrzać dom i utrzymać gorący powrót) lub:
Przekrój rur od kotła do mieszacza i z powrotem do kotła powinien być większy niż od mieszacza do grzejników/podłogówki z powrotem do mieszacza. Jeśli rury obiegu kotła mają większy przekrój, to mieszaczowi łatwiej dostosować temperaturę na grzejnikach bez nagłej straty na powrocie do kotła.
Ochronę powrotu mam na 48 i z reguły przed zadziałaniem ochornu, kocioł rozpala się ponownie.
Strona 21 na schemacie widać któe rury mają mieć większy przekrój, aby woda w obiegu kotła była ciągle cipeła, a mieszacz miał dokładniejszy wpływ na zadanie mocy na ukłąd grzewczy.