Wpis z mikrobloga

Cześć,w związku z tym że pracuje w uk i w przyszłym roku wracam do Polski obserwuje cały czas kurs funta.Codziennie sprawdzam kurs, czytam aktualności i zainteresowała mnie jedna rzecz. Dlaczego w artykułach pisze się że np złotówka broni się przed atakami funta albo ze złotówka rośnie względem funta.Tak naprawdę wartość naszej waluty do funta jest wypadkową kursu GBP/EUR i EUR/PLN. Sama złotówka względem funta praktycznie nie ma nic do gadania. Dla przykładu podam kurs tych walut w momencie pisania
EUR/PLN: -0.61%
GBP/EUR: + 0.46%
Więc proste działanie -0.61 + 0.46 = -0.15
I tyle właśnie wynosi dzisiejsza zmienność na GBP/PLN: -0.15%
Dlaczego tak się dzieje? Czy jest ktoś obeznany w temacie?
#funt #anglia #brexit #waluty #forex
  • 8
@mzrsh: przeciez to prosta matematyka
moglbys powiedziec ze kurs zlotowki wzgledem euro jest wypadkową eur/gbp

gdyby nie wychodziloby w obliczeniach tak jak to zrobiles, wtedy by mozna zarabiac a roznicach kursowych

pewnie na niektorych gieldach czasem są i specjalne boty to wyłapują i zarabiają, chociaz czesto jest podatek od pozycji ktory maly zysk zamienia w stratę
@FantaZy: nie przemawia za mną żaden argument „za” pozostaniem w Anglii. Życie jest łatwiejsze to fakt ale wychodze z założenia że „wole polskie gówno w polu niż fiołki w Neapolu”. Cała moja rodzina/przyjaciele mieszkają w Polsce i tam(tak czuje) jest również moje miejsce na ziemii. Mógłbym spokojnie zostać w Anglii, jesteśmy tutaj dobrze ustawieni ale to nie dla mnie ;)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@mzrsh: w zasadzie jeśli odpadnie wam koszt raty kredytu albo wynajmu bo costam sobie odlozyliscie to w Polsce możecie sobie żyć w miarę bez większego stresu. Fajnie :-)