Aktywne Wpisy
szybki-jezyk +571
#mikromodlitwa #mirkomodlitwa
Proszę Was wszystkich o modlitwę za mnie i moją żonę. O dar potomstwa. Leczenie nie przynosi rezultatów, jestem załamany
Proszę Was wszystkich o modlitwę za mnie i moją żonę. O dar potomstwa. Leczenie nie przynosi rezultatów, jestem załamany
wykoko +72
Też macie wrażenie że w latach '90 owczarek niemiecki to był "podstawowy" pies a teraz już nigdzie ich nie widać?
#psy #przemysleniazdupy
#psy #przemysleniazdupy
void strcpy(char cel[], char zrodlo[])
{
int i = 0;
do[
cel[i] = zrodlo[i];
}
while(cel[i++] != 0);
}
Czy ta funkcja nadpisuje dane wartości funkcji czy dodaje nowe? Bo teraz zgłupiałem. o_0
#programowanie #cpp
nic nie nadpisuje, po prostu w tablicy cel sa zapisywane odwolania do obiektow, ktore maja ten sam adres co obiekty w tablicy zrodlo.
@sylwke3100 wzywam cie bo sie znasz na c++
void strcpy(char* dst, char* src) { while (*dst++ = *src++); }
:D
Dopiero się uczę, więc potrzebuję, by mi ktoś to jakoś na luzie wytłumaczył.
Mnie chodzi tylko o co, co się dzieje potem z takimi tablicami?
Np. zrodlo[5] = dupa
Co po tej funkcji będzie pod
cel[5] ?
myslisz sobie:
no i robisz sobie taki liczniczek. jest 0, bo jeszcze nie przeszedles
@GrabkaMan: parametry tej funkcji to wskaźniki; wskaznik do tablicy - adres w pamieci pierwszego elementu; wiec wywolanie strcpy(foo, bar) nie przekazuje wartosci c-stringow, tylko adresy gdzie sie zaczynaja;
wskaznik[jakas_liczba] to n-ty element tablicy;
podsumowujac: najciekawsza linijka (cel[i] = zrodlo[i]), czyli 'zapisz pod adresem 'cel+i elementow' wartosc jaka jest pod
którym pod corka[1] = Zosia, a w corka2[1] = Marysia
Jedna córka się kasuje i jest podmieniana na inną ?
Wtedy :
corka2[1] = Zosia // Marysia jest potem pod corka2[12]
Tylko o te tablice mi chodzi. Pewno w końcu pojmę. A już na pewno jak Zosię spotkam. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli wysyłasz tablice, to tak jakbyś wysyłał wskaźnik, zatem operujesz na oryginałkach. Tablica nie jest przekazywana przez wartość, ponieważ