Wpis z mikrobloga

Częstujcie się ()


Przepis:
- szklankę kefiru w temperaturze pokojowej wlałam do miski,
- do kefiru wbiłam średnie jajko (można pominąć i dać więcej kefiru),
-dodałam płaska łyżeczkę sody, prawie cała łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru i wszystko wymieszałam,
- stopniowo dodawałam przesianej maki (ok. 0,5 kg),
- odstawiłam żeby lekko wyrosło (ok. 15-20 minut),
- później ciasto rozwałkowałam i wykrywalna kółka szklanka,
- piekę na patelni ( choć najlepiej smakują te zrobione na blasze!!! <3)

SMACZNEGO :)

#gotujzwykopem #dziendobry #mirkoprzepisypl
I oczywiście #podkarpacie bo to regionalny przysmak
stokrotka364 - Częstujcie się (。◕‿‿◕。) 

SPOILER

Przepis:
- szklankę kefiru w temper...

źródło: comment_vyH2BkDpvO1xhCyPDDj2iwv7h3NaaUgZ.jpg

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
@makrel_gieldowy: Ja tez zauważyłam, ze częściej się pojawiają (wesela czy właśnie hotele)
@dokad_idziesz: Jak od razu daje na patelnie to nie wyrastają tak ładnie mi jak na chwile zostawię ciasto do „odpoczynku”... Nie wiem, po prostu robię tak, jak się nauczyłam u niebieskiego w domu xd
  • Odpowiedz
@stokrotka364 szkoda, że już teraz praktycznie nie ma kuchni z blachą :(
Ale jakby ktoś się wybierał kiedyś do Sanoka to otworzyli tam na rynku bardzo smaczną proziakownię z masą różnego rodzaju dodatków do proziaczków. Jednak zwykły z masełkiem i solą to jest ultra sztos nie do pobicia!
  • Odpowiedz
@Znowu-sie-nie-chce: Takie z blachy to coś wspaniałego :)
@kura-borzenka: Mój tata w domu, a dokładniej w kuchni postawił właśnie piec i zrobił do niego taki olbrzymi okap. Generalnie fajna sprawa, nawet jak coś gotuje to mogę sobie nagrzać wody od razu :)
@impact18: Raczej nie, to są placuszki sodowe, a mufiny angielskie z tego co wiem są po prostu na drożdżach
  • Odpowiedz
@stokrotka364: ale super! (ʘʘ) Muszę koniecznie spróbować, ale z czym to się je? Bardziej na obiad i jakis sos, np z grzybami albo mięsny? A może bardziej zamiast pieczywa na sniadanie/kolacje? Na slodko czy na slono? Czy w ogole bez niczego? Podpowiedz proszę, bo lubię takie rzeczy i chcialabym sprobowac tradycyjnie :)
A i ostatnie pytanie czy lepiej zrobic na patelni czy w piekarniku? :)
  • Odpowiedz
@elpoliko: Ja lubię te z patelni, bliżej im po prostu do takich z blachy jak dla mnie.
Można na słodko i słono, jeśli chcesz na slono to zostawiasz sól bez zmian, jeśli na słodko to rezygnujesz z soli i dajesz więcej cukru.
Ja jadam na śniadanie/kolacje zazwyczaj z masłem z wkrojona dymka (tak jadłam po raz pierwszy i mi bardzo posmakowało), można jeść po prostu z masłem lub maslem ziołowy-czosnkowym, jak
  • Odpowiedz