Aktywne Wpisy
njdnsjdnjs +2
jaką część ciała najbardziej w sobie lubicie
Pomorski_Wilk +47
Miałem olać wybory do Europarlamentu, ale za to, co dzieje się na granicy, głos idzie na Konfę. Uśmiechnięta Polska potrzebuje jakiś bat na tyłek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ukraina
#ukraina
Hipotetyczna sytuacja:
- jesteś w związku, oboje jesteście po szkole średniej,
- mieszkacie w bloku na typowym polskim osiedlu,
- macie nieperspektywiczne ale stabilne prace, wasz miesięczny dochód to 5000 zł,
Możecie mi powiedzieć, czy istnieją jakiekolwiek argumenty uzasadniające tworzenie dziecka w takiej sytuacji?
@Ator: jak cierpią, to czemu im nie pomożesz?
@Ghost2: Umiem. Właśnie uświadamiam was, że jesteście większymi egoistami od swoich rodziców. ( ͡°
Po pierwsze jest to hipotetyczna (innymi słowy - wymyślona) sytuacja, mająca być jedynie przykładem w dyskusji. Sytuacja, którą każdy mógłby sobie z łatwością wyobrazić - dlatego wybrałem typową parę z klasy niższej-średniej, mieszkającą na typowym polskim blokowisku. Każdy kogoś takiego zna.
Po drugie celem dyskusji jest podawanie argumentów za posiadaniem dziecka przez taką parę.
Będę
Bo to nie ja jestem winny ich sprowadzenia na świat. Działam natomiast w kierunku jak najmniejszej liczby urodzeń, to ty nie widzisz nic złego w kreowaniu nowych ośrodków cierpienia.
@HAL__9000: No jaka niby jest - jedziesz do Holandii, dają ci coś to wypicia i koniec twojej udręki. Skoro twierdzisz że nie warto tworzyć nowego człowieka bo jest tak przeraźliwie źle to w czym problem? Jesteś masochistą czy po prostu kłamiesz?
@HAL__9000: To badanie CBOS na polakach odnośnie ich zadowolenia z życia. A świadczą o tym że większosc ludzi jest ze swojego życia zadowolona, więc życie nie może być z założenia gorsze od nieżycia - co sprawia że Twój argument nie ma sensu.
@TwojStaryToKorniszon: dlaczego tak uważasz? Naprawdę jestem ciekawy twoich argumentów.
Nie tworząc człowieka oszczędzasz mu potencjalnych cierpień. To, że nie będzie on odczuwał dobra, nic nie znaczy, bo to żadna strata dla kogoś, kto nie istnieje. Asymetria. Poczytaj o niej.
@ediz4: O masochizmie wspomina ktoś, kto pomimo opłakiwania śmierci swoich bliskich, skazuje na nią oraz jej opłakiwanie kolejnych bliskich poprzez spłodzenie ich?
@CXLV: Po średniej to raczej koło 3500 zeta. Nikt nie da 3500 brutto na kasie w żabce i listonoszowi anon.
Chyba w Twoim skrzywionym poglądzie na rzeczywistość. Suche fakty są takie że większość jednostek jest zadowolona z tego że żyje.
@HAL__9000: Znów błąd logiczny.
Życie jest wypełnione cierpieniem, radością, miłością, nienawiścią itp, itd. Jednak ludzie uważają że więcej jest pozytywnych odczuć i dlatego chcą żyć.
Nawet jeśli, to co z tego? To niby usprawiedliwia cierpienie mniejszości?
No tak, bo to trzeba koniecznie zrobić człowieka, żeby przekonać się, że może odczuwać cierpienie, a następnie sprawdzić jakiś bzdurny bilans, czy zadowolenie przewyższyło cierpienie. A jeśli nie, to trudno. Warto było. #logikanatalistow
Komentarz usunięty przez autora