Wpis z mikrobloga

czy do tych erjotek, które mają dziurki na końcu, przez co każda żyła wychodzi na zewnątrz przy wciskaniu kabla, są specjalne zaciskarki? zawsze kupowałem takie erjotki, które dociskało się do oporu, a teraz dostałem takie z otworkami. jak obcinać te wąsy?
#siecikomputerowe
  • 7
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mojemacki: no właśnie powiem że początkowo nie byłem specjalnie przekonany. mam duże doświadczenie w erjotkach i doszedłem do takiej wprawy, że nie mam nigdy problemu z dopychaniem do końca, no i oko u się też wyrobiło na tyle, że głównej izolacji wchodzi mi do erjotki dokładnie tyle, ile trzeba.
ale dla początkujących te dziurki do na pewno duże ułatwienie.
stwierdziłem że jeżeli rzeczywiście można wepchnąć ile wlezie i nadmiar obciąć, to
@PotwornyKogut ale że zdejmujesz izolacje, układasz żyły i od razu wkładasz tak, że idealnie wszystkie dochodzą do końca?
Szacun, nigdy mi się tak nie udawało, zawsze po ułożeniu przycinalem na równo przed włożeniem do RJtki, a zarobiłem setki.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Merlinek: no, nie, trochę ucinam, zwykłą zaciskarką przecież można.
ale jak uczyłem ludzi, to trochę wprawy wymaga, żeby żadna żyła się nie zatrzymała w połowie drogi, no i ludzie zwykle albo żyły zostawiają za długie i wtedy główna izolacja nie łapie się pod zacisk, albo za krótkie, i wtedy im nie dochodzą do końca.
wtyczka z dziurkami eliminuje te dwa problemy. aż dziwne, że nikt wczesnej na to nie wpadł.
albo
@PotwornyKogut no tak, przycinam zaciskarka albo cążkami
Fajne są też pod kategorię 6. tam masz taką małą prowadnicę, układasz żyły, wkładasz prowadnicę i ucinasz nadmiar, a potem to wszystko do wtyczki
@PotwornyKogut wiesz, jak mam jedną od czasu do czasu zacisnąć to jest ok, ale jak mi przyjdzie zacisnąć stówkę czy więcej to wolałbym się nie #!$%@?ć i szybko to zrobić. Zawsze to dwa kroki odpadają