Wpis z mikrobloga

@Kempes: otóż nic bardziej mylnego

Dla mnie jednym z mocniejszych zdjęć jest to. Zostało zrobione przez fotografa Roberta Landsberga i przedstawia chmurę materiału piroklastycznego, który nadciąga wprost na niego. Landsberg wiedział, że nie ma szans na przeżycie więc przewinął kliszę w aparacie, schował go do plecaka po czym położył się na nim osłaniając go przed zniszczeniem. Jego ciało odnaleziono 17 dni później

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Landsburg

Swoją drogą to ciekawe, że 4 osoby, które
@ColdMary6100: trzeci raz widzę to foto na mirko, ale jakoś dziwnie byłem przekonany że autor ot zrobił fotkę, pojechał sobie do schroniska, trochę pyłu spadło, z 20 cm, koniec.
Idę czytać co tam się wydarzyło.

EDIT:
"Podczas katastrofy straciło życie 57 osób[1] w tym geolog David A. Johnston. Zginęło także tysiące innych zwierząt. "
wg wiki geologowie to zwierzęta.
@ColdMary6100: Jeśli ktoś sobie nie może wyobrazić jak zabija taka chmura po wybuchu, to wrzucam opis:

W powietrzu jest normalnie 78 procent azotu, 21 procent tlenu - i śladowe ilości innych substancji. Z tego składa się mieszanka gazów, na której pracują nasze płuca. Jednocześnie - aby mogły właściwie funkcjonować - potrzebna jest im temperatura między 24 a 45 stopniami Celsjusza.

Jeśli narząd choćby na krótki czas znajdzie się poza tym wąskim
@Kranowianka podczepiam się pod pytanie, rewelacja imo. Widziałem montaż na taki taką rampę jak na rower, ale tam udźwig bodajże 100kg, a które auto ma tyle na haku, pewnie jakieś terenówki na ramie.