Wpis z mikrobloga

No hejka kochani, a Wy na jakich płytach archiwizujecie swoje zbiory muzyczne? Bo ja nie wiem, szukałem dobrych płyt do dungeon synthu, ale znalazłem tylko takie do jazzu.

Marcin pisze, że Verbatimy brzmią, jakby człowiek wciągnął ustami powietrze i je zatrzymał. W jazzie z dużą domieszką dętych blaszanych i drewnianych działa to oczywiście na plus, bo przecież trzeba wziąć solidny wdech, żeby dobrze zadąć. Śpiewanie na pełnym wdechu jest już trudniejsze, dlatego wokale źle brzmią na takich Verbatimach.

Nie wiem jak to działa, ale widocznie jak płyta zostaje opatrzona logotypem firmy, nabiera własnego charakteru.

Pamiętajcie kochani: wszystko gra, wszystko ma znaczenie przy odtwarzaniu muzyki.

#heheszki #bekazpodludzi #audiovoodoo
#tonskladowy – muzyka, ciekawostki i najbardziej odpałowe akcesoria audiovoodoo.
Zapraszam również na mojego facebooka, gdzie wrcucam znacznie więcej treści.
Roszp - No hejka kochani, a Wy na jakich płytach archiwizujecie swoje zbiory muzyczne...

źródło: comment_s7T0zWVywdzhPQK5bYdT0nzRw9DGQBH0.jpg

Pobierz
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 542
@Roszp różni producenci korzystają z różnych mieszanek do wytworzenia płyt. Laser inaczej penetruje każdą z tych mieszanek. Z resztą laser laserowi nierówny - ale to jest zagadnienie na oddzielny wpis.

Mówię Ci Mariusz to trzeba poczuć.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 19
Ciekawe, jakiego lasera używa do odtwarzania CD z wokalem?

@aksal89: pozłacanego dedykowanego dla audiofili w cenie droższej o +500% od standardowych modeli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Roszp: widać że amatorzy, nikt nawet słowem nie wspomniał o szlifowaniu krawędzi płyty i pomalowaniu zaszlifowanych specjalnym flamastrem, szkoda strzępić ryj, odtwarzacz też pewnie jakiś noname i stoi na szafce dalszych błędów nawet wymieniać mi się nie chce ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Roszp: U mnie na przykład płyty Kopier fajnie poszerzały scenę, ale z kolei spłycały nieco średnicę. Ale można było to przełknąć, bo dodatkowo świetnie oddzielały przestrzeń akustyczną każdego instrumentu i poprawiały definicję niskich tonów.
  • Odpowiedz
Zapraszam również na mojego facebooka, gdzie wrcucam znacznie więcej treści.

@roszp to wrzucaj tutaj także, nie każdy ma tam konto i chce mieć.
  • Odpowiedz