Dostałem kompa z objawami "niektóre pliki się nie otwierają". HD tune po paru minutach zatrzymuje się na czymś takim:
screen
i po chwili:
BSOD
Jest to w miarę powtarzalne, czasem BSOD leci jeszcze przed błędami, czasem też BSOD poleci w losowym momencie używania systemu.
Jakoś to jeszcze powinienem sprawdzić, czy można już założyć że dysk do śmieci? Czy może przetestować jeszcze, jeśli tak to czym i jak? Może jakiś dobry soft z LiveCD do czegoś takiego?
@Caroo: Pokaż jak wygląda SMART tego dysku - zakładka health w HD Tune. Jak masz możliwość to podłącz ten dysk nową taśmą SATA albo taką która wiesz że jest sprawna do innego portu na płycie głównej. Być może uszkodzony kabel ale to raczej mało prawdopodobne.
@Caroo: Wychodzi na to że dysk dość nowy, o dziwo nie ma ani jednego badsectora ale masz 2 potencjalne badsectory. Masz też błędy C7 czyli albo uszkodzona taśma od dysku albo coś nie tak z elektroniką HDD lub kontrolerem na płycie głównej. Myślę że można by spróbować go odratować - zrobić zerowanie i remap programem MHDD (pamiętaj o tym żeby najpierw zgrać z tego dysku wszystko co ważne!!! bo po tej
@Caroo: To że po podłączeniu do innego kompa nie ma żadnego BSODa to oczywiste bo wtedy system ładuje się pewnie z innego dysku a nie tego walniętego. No chyba że robisz tak że ten "podejrzany" HDD to jedyny dysk w tym innym PC ale wtedy win7 instaluje inne sterowniki (bo sprzęt się zmienił) i może to działać bo uszkodzone są akurat te pliki które nie są potrzebne w danej chwili. Ewidentnie
@cabis: podłączyłem tak że uruchomił się Windows z tego dysku, stąd moje zdziwienie. Chociaż tak jak napisałeś długo coś tam mieszał ze sterownikami więc coś się mogło pozmieniać. Tak czy inaczej dzięki wielkie, wyzerować nie zaszkodzi i potem gwarancja.
@Caroo: Jak masz na niego gwarancję to ślij od razu i się nie baw w zerowanie bo tak zostaniesz z niepewnym dyskiem który działa jak chce a tak dostaniesz z gwarancji dysk "Refurbished" czyli odnowiony (w pełni sprawny) lub nówkę sztukę jak będziesz miał szczęście. Tylko jak byś go wysyłał to najpierw zapoznaj się z zasadami pakowania (zwykle folia antystatyczna + jakiś karton) takiego dysku bo źle zapakowane mogą odrzucić (co
Dostałem kompa z objawami "niektóre pliki się nie otwierają". HD tune po paru minutach zatrzymuje się na czymś takim:
screen
i po chwili:
BSOD
Jest to w miarę powtarzalne, czasem BSOD leci jeszcze przed błędami, czasem też BSOD poleci w losowym momencie używania systemu.
Jakoś to jeszcze powinienem sprawdzić, czy można już założyć że dysk do śmieci? Czy może przetestować jeszcze, jeśli tak to czym i jak? Może jakiś dobry soft z LiveCD do czegoś takiego?
Zakładka Health wygląda tak: https://dl.dropboxusercontent.com/u/4252748/zrzuty/13-07-11_22-47-51.png o to chodzi?
(sorki za jakość, ale tak mi szybciej :)
Podłączyłem dysk do innego PCta, tym razem w HD Tume mamy coś takiego:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/4252748/zrzuty/13-07-13_01-05-48.png
i żadnego BSODa.
Po podłączeniu do oryginalnego sprzętu dalej BSOD w tym samym miejscu.
Rozumiesz coś z tego? Płyta główna jednak walnięta? I tak zacznę pewnie od zerowania dysku, niemniej dziwne się to wydaje.