Wpis z mikrobloga

• 6
@blazek
Na mapie jest podane, że 60% co najmniej raz na miesiąc chodzi do kościoła, a w linku, że 38% tygodniowo. To nie jest ze sobą sprzeczne
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jakas1: W linku zapomnieli dodać, że nie wiadomo ile osób chodzi do kościoła, bo tylko KK w Polsce to liczy raz w roku, specjalnie spędzając ludzi na badanie. W rzeczywistości kościoły zamknięte na głucho i ksiądz robi po 4 msze w niedzielę w różnych kościołach, a tam klka babć siedzi. Gdyby nie komunie i Wielkanoc, to by nawet 10% nie było. Tyle było gadania o pobożności Polaków w mediach, a co
  • Odpowiedz
  • 0
@lavinka
Mam inne spostrzeżenia odnośnie frekwencji w kościołach. A liczenie wiernych odbywa się w tygodniu, w którym wcale nie jest największą frekwencja. Nigdy się też nie spotkałem z jakimkolwiek naganianiem przez księży w ten dzień. Ale ty nie chodząc do kościoła pewnie się spotkałeś.
Swoją drogą proboszcz nie ma interesu w zawyżaniu frekwencji, bo im wyższa tym więcej musi oddawać kasy kurii
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jakas1: Jak to nie, skoro miesiąc przed badaniem wisi ogłoszenie, żeby przyjść tego dnia, bo będzie liczenie wiernych? Chyba od 10 lat w kościele nie byłeś. Jedyna prawdziwa informacja to ci co idą do komunii czyli 9-15% z tych co przyszli.
  • Odpowiedz
@jakas1: Bo nie chodzisz do kościoła. Ja często zwiedzam i wisi na tablicy ogłoszeń. Raz nawet trafiłam na mszę (nie dało się nie usłyszeć, bo głośniki nap... na kilometr od kościoła), że tego dnia i tego będzie liczenie wiernych.
  • Odpowiedz