#chiliheadwannabe #ogrodnictwo #ogrod #rosliny #chilizgobim #chili #chilihead#papryka mam kilka Podobnych krzaków i chciałbym je przezimowac w donicach w domu. Czy ktoś z większym doświadczeniem od mojego (czyli jakieś 80 procent forumowiczów chili) mOe mi doradzić odnośnie wielkości Doniczek i samego procesu zimowania o którym czytałem sporo ale jeśli ktoś ma jakieś swoje myki to chętnie zaczerpne wiedzy. Ponadto czym nawozic w fazie kwitnienia(chodzi o. Jakiś prosty Nawoz nie jakieś Za któraś stowke xd góry dzięki pzdr
@piotrek-kazmierczak: na krzak tej wielkości to myślę, że nie mniej niż donica 10L. Jest kilka szkół-jedna mówi, że obrywasz wszystkie liście wstawiasz w chłodne miejsce temp. 10-15 stopni i podlewasz raz na 3 tgodnie. Jest to metoda dla tych, którzy nie chcą sobie zagracać parapetów na zimę. Druga, że obcinasz szczyty, obrywasz stare liście, a te których papryka sama nie zrzuci zostawiasz i trzymasz normalnie w ogrzewanym pokoju. Obie metody
@loginu_brak: właśnie tak czułem. Bardzo dobrze bo chce mieć cały rok na parapecie i na dworze. Dzięki! Mam zamiar tak je przycinać żeby przybrały postać bardziej kulistą (mam taką małą kuleczke ale owoc na owocu, owocem poganial tak że kilka zerwalwm bo miejsca nie bylo). odpowiednie "strzyżenie" papryczki to też nie tak hop. Na yt to tak prosto wygląda, ale ciąć tak Żeby uformować z niej pożądany kształt wymaga nie
@piotrek-kazmierczak: jeśli rozumiesz ang. z to mogę ci później podrzucić kanał gościa, który już ma całe drzewka paprykowe on tam w kilku filmach pokazuje jak tnie i jakie ma efekty
@piotrek-kazmierczak: ja zimowałem Habanero, cała zima same patyki, wiosną ładnie odbiła ale dała mało małych owoców, już się w to nie bawię. Jak bym miał słoneczne mieszkanie to ewentualnie próbował bym robić Bonsai, świetnie wychodzą z chili
@Niewiemja: @piotrek-kazmierczak: Zimowanie bez boxa jest trudne. Dużym ułatwieniem jest jeżeli masz dobrze nasłonecznione i ciepłe mieszkanie. Wtedy potrzebujesz bardzo dużej donicy. System korzeniowy rosnących w ziemi może być bardzo rozwinięty i najlepiej jakby się cały zmieścił w donicy. Przesadzasz do donicy i przenosisz do domu. Zasilasz nawozem jesiennym i liczysz, że przezimuje z liśćmi ;)
Ale większość raczej zacznie zrzucać liście i wtedy można bardzo przyciąć taką
@gobi12: zaznaczam że chodzi o 4 Caroline reaper które chciałbym na jednym parapecie umieścić i przycinać tak by zmieszciily się na powiedzmy okolo 2 m parapecie
20-25 l powinny spokojnie wystarczyć ;) Ja się na doświetlaniu niezbyt znam. Na pewno każde światło o odpowiednim spektrum się przyda i będzie lepiej niż bez. Musisz poczytać, żeby dobrać źródło światła odpowiednie do wzrostu roślin. Caroliny nie rosną do bardzo dużych krzaków. Spokojnie się 4 donice i rośliny powinny zmieścić ;)
@Niewiemja: Można przycinać. Ja preferuję całą bryłę. W moich jest na tyle rozbudowana bryła, że przycinam je szpadlem, kiedy obkopuję. Bo trzeba pamiętać, że trzeba to jeszcze z ziemi wydobyć, a im dalej się obkopie tym to jest cięższe.
Podobnych krzaków i chciałbym je przezimowac w donicach w domu. Czy ktoś z większym doświadczeniem od mojego (czyli jakieś 80 procent forumowiczów chili) mOe mi doradzić odnośnie wielkości Doniczek i samego procesu zimowania o którym czytałem sporo ale jeśli ktoś ma jakieś swoje myki to chętnie zaczerpne wiedzy. Ponadto czym nawozic w fazie kwitnienia(chodzi o. Jakiś prosty Nawoz nie jakieś Za któraś stowke xd góry dzięki pzdr
Ale większość raczej zacznie zrzucać liście i wtedy można bardzo przyciąć taką
Te podobno świetnie układają system korzeniowy.
Następna sprawa. Mianowicie pomyślałem o zimowym doswietlaniu roślin czyms takim :https://allegro.pl/oferta/lampa-led-grow-gt-listwa-do-roslin-18x3w-55cm-8293964557?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare
Dwa takie nad oknem i finał.
Co sądzisz o takim rozwiązaniu?
Ja się na doświetlaniu niezbyt znam. Na pewno każde światło o odpowiednim spektrum się przyda i będzie lepiej niż bez. Musisz poczytać, żeby dobrać źródło światła odpowiednie do wzrostu roślin.
Caroliny nie rosną do bardzo dużych krzaków. Spokojnie się 4 donice i rośliny powinny zmieścić ;)