@Smartek: danie jako danie wygląda apetycznie mireczku. natomiast jeśli miałbym oceniać ,,carbonarę'' to: 1. w przepisie nie ma pietruszki 2. widzę pieczarkę 3. roztopiony ser, parmezan/pecorino romano by się tak nie rozpuścił
tak jak mówię, wygląda smacznie ale to raczej twoja interpretacja dania, niżeli carbonara
@stjimmy: właśnie zaraz robię prawilną carbonarę zgodnie z instrukcjami z binging with babish :D nawet dostałem wędzone podgardle które jest chyba najbliżej oryginałowi jak na polskie warunki.
Ogólnie śmiecham z ludzi broniących godności PRAWDZIWEJ carbonary
czemu? carbonara ma swoj charakterystyczny smak. o ile rozumiem stosowanie pewnych zamiennikow, np. pancetty czy nawet boczku zamiast guanciale, albo parmezanu zamiast pecorino - bo z dostepnoscia roznie bywa - to juz dodatki takie jak cebula czy smietana robia z tego inne danie.
@paziu: Nie chodzi mi o akademicką dyskusję gdzie kończy się carbonara a zaczyna inne danie, ale nagminne reagowanie agresją i oburzeniem na każdy najmniejszy zamiennik. "Czy ja tam zauważyłem pieczarkę/cebulę/czosnek, jezu mam zawał" i tym podobne. Dla takich purystów przydaje się nazwanie dania "a'la" i tyle :P kuchnia to nie jest nauka ścisła, dania cały czas ewoluują. Byłam wczoraj w knajpie obleganej przez Włochów i carbonara była na śmietanie, żaden z
- Nie obciął skóry z guanciale - Nie wykończył spaghetti na patelni - Nie wykorzystał wody z pasty - Posolił pastę po ugotowaniu (niedopuszczalne).
Doczepiłbym się paru innych rzeczy, ale po co? Nigdy nie zrozumiem, czemu ludzie pouczają na filmikach innych, skoro sami nie znają podstaw. Zanim doda się mieszaninę sera i jajek, zawsze na patelni gotuje się wodę z makaronem, by zrobić bazę sosu. Tak jak np. na tym
1. w przepisie nie ma pietruszki
2. widzę pieczarkę
3. roztopiony ser, parmezan/pecorino romano by się tak nie rozpuścił
tak jak mówię, wygląda smacznie ale to raczej twoja interpretacja dania, niżeli carbonara
@stjimmy racja, niewiele poza główną konwencją.
@majkelwykopowicz pieczarek nie było, wyłącznie boczek. I prawda, że nie jak w prawdziwej, gouda zamiast parmezanu.
@LadniePieknie gdzie się takie rzeczy kupuje?
Komentarz usunięty przez autora
czemu? carbonara ma swoj charakterystyczny smak. o ile rozumiem stosowanie pewnych zamiennikow, np. pancetty czy nawet boczku zamiast guanciale, albo parmezanu zamiast pecorino - bo z dostepnoscia roznie bywa - to juz dodatki takie jak cebula czy smietana robia z tego inne danie.
Przecież ten gość nie umie robić carbonary
- Nie obciął skóry z guanciale
- Nie wykończył spaghetti na patelni
- Nie wykorzystał wody z pasty
- Posolił pastę po ugotowaniu (niedopuszczalne).
Doczepiłbym się paru innych rzeczy, ale po co? Nigdy nie zrozumiem, czemu ludzie pouczają na filmikach innych, skoro sami nie znają podstaw. Zanim doda się mieszaninę sera i jajek, zawsze na patelni gotuje się wodę z makaronem, by zrobić bazę sosu. Tak jak np. na tym