Wpis z mikrobloga

W przyszłym tygodniu mam rozmowę na stanowisko konsultant #businessintelligence Obecnie typowe stanowisko w korpo od ponad roku, klepanie excela, trochę vba, także zero doświadczenia stricte z BI. Do tego uczę się trochę sam #sql
O czym sobie na necie najlepiej poczytać albo jakieś ciekawe strony możecie polecić o BI aby wypaść na rozmowie dobrze, żeby było widać, że wiem trochę więcej o tym? Jakieś konkretne tematy/zagadnienia?

Do tego 4k netto, uop jak powiem to nie będzie za dużo? Miasto Kraków. Chciałbym iść zawodowo w tę stronę nawet kosztem pensji na początek ale jakby dali mi to 4k na start to nie byłbym obrażony :)
  • 14
  • Odpowiedz
@siaomilepszy:
1) czym są hurtownie danych, definicje Imnona i Kimballa
https://www.jcommerce.pl/jpro/artykuly/ewolucja-technik-modelowania-hurtowni-danych
2) czym jest kostka OLAP
3) czym jest in-memory BI
4) czym jest proces ETL
5) opowiedz jakiś przykład ze swojej kariery, że potrafisz zbierać wymagania biznesowe od użytkowników w kwestii raportowania np. pytałeś kogoś jakie informacje potrzebuje, zidentyfikowałeś źródła skąd je pobrać i przekształciłeś je w funkcjonalny raport.
  • Odpowiedz
@siaomilepszy: szczerze to nie wiem. Za moich czasów dawali bardziej ok. 3k dla entry leveli, ale też zależy od firmy. Jak korpo to większe szanse powodzenia. W każdym razie krzycz po prostu że chcesz 4, zaniżanie nic nie daje.
  • Odpowiedz
@madry_i_mieciutki: Interesujacym jest, jak bardzo rozni sie proces rekrutacji w Polsce, w porownaniu z tym na zachodzie. Mialem kilka interview w UK i ani razu nie pytali mnie o teorie. Od razu byly zadania praktyczne, np. wyciagnac jakies dane przy pomocy SQL i machanc z tego jakis dashboard w Tableau itp. To jest normalna praktyka w Polsce, ze cie przepytuja, jak na studiach, co to sa hurtownie danych itp?
  • Odpowiedz
@lekkonieobecny: no ja się spotkałem i z podstawami teoretycznymi i z prośbą o napisanie jakiegoś query z pamięci. To pierwsze akurat wspominam lepiej bo tu nie ma nic do wkuwania, a parę prostych pytań pozwoli ocenić czy kandydat wie w ogóle co jest celem BI.
  • Odpowiedz
@janek_: raczej nie myślałem o wyprowadzce, tutaj mam znajomych, dom rodzinny blisko itp a w Warszawie nikogo nie znam. Szkoda by mi było zostawiać to wszystko. A co masz jakąś ofertę tak z ciekawości?
  • Odpowiedz
@siaomilepszy: korpo czy mniejsza firma?

Imo to co poprzednicy + jakieś proste zadanie z SQL na myślenie (spotkałem się z prostymi zagadkami), lub po prostu na zrobienie czegoś. Group by z joinem jednej/dwóch tabel.
  • Odpowiedz
@siaomilepszy: 4k netto bez żadnego doświadczenia w pracy to dużo, musiałbyś się na prawdę bronić wiedzą żeby tyle dostać. Brutto jeszcze spoko, zazwyczaj po 3/6 miesiącach i tak możesz iść po podwyżkę i jak jesteś rzeczywiście dobry to dostaniesz 5-6k brutto z marszu. Od kursu SQL przez przeglądarkę do juniora bardzo daleko.
  • Odpowiedz
@siaomilepszy: tak jak napisal madryimieciutki. Zdradzisz nazwe firmy i wolaj jak po spotkaniu bo sam jestem z Krk i szukalem niedawno w BI ale jakos nie mialem chyba szczescia pomimo dobrej wiedzy i skonczylem jak c#/sql dev chwilowo
  • Odpowiedz
@dodzik
Przeglądam tag, bo chciałbym się w temacie rozwijać i jak to czytam to

serio tak źle? Ja bez studiów, bez doświadczenia, w capie dostałem 4300 brutto, choć spodziewałem się w sumie mniej. A zacząłem pracę w październiku, teraz chce właśnie iść naprzód
  • Odpowiedz