Wpis z mikrobloga

  • 1
Wydaje mi się że za krótko ugniatałeś ciasto. Takto spoko ale ciasto powinno się gnieść około 15 minut żeby wydzielił się gluten z maki wtedy ciasto zupełnie inaczej smakuje i ładnie się rozciąga oraz nie rwie.
  • Odpowiedz
@kosodrzewina2: Właśnie zobaczyłem że przepis już wstawiałaś :D

"250g mąki pszennej, 7g drożdży instant (świeżych nie było :( ), łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru, duża łyżka oliwy i gniotanko. Potem około godziny leżenia aż wyrośnie, dzielenie na 2 pprcje i do pieca 210/220 termoobieg na ok. 10 minut (każdy piec jest różny)"
  • Odpowiedz
@niewiempoco: @walezbani:

Ciasto:

250 gramów mąki pszennej mieszamy z 7g drożdży instant, łyżeczką soli, połową łyżeczki cukru, dużą łyżką oliwy i 150ml ciepłej wody. Ugniatamy około 15 - 20 minut aż ciasto zrobi się elastyczne i gładkie. Zostawiamy pod przykryciem na około
  • Odpowiedz
@niewiempoco: pochwal się potem ( ͡° ͜ʖ ͡°) jakby mi się coś przypomniało jeszcze co do tego przepisu to dam Ci znać żeby wyszło lepiej :D zwróć uwagę też na swój piekarnik, bo temperatura i czas jest podany orientacyjnie - u niektorych to bedzie 12 minut, u innych 8 :(
  • Odpowiedz