Wpis z mikrobloga

@vivanat: namocz na noc, później gotuj w lekko osolonej, i posłodzonej wodzie, ok godziny od zagotowania, następnie ja owijam w koc garnek i 12 godzin garuje, kuku wychodzi primasort, no ale czasu trochę zajmuje. Nie jest to sposób na spontaniczny wypadzik na rybki ;)
@vivanat: minimum 24h wczesniej zalewasz cala, przed gotowaniem zmien wode tak zeby bylo jej mniej wiecej 2x wiecej niz kuku. dodajesz cukru, na kazdy kilogram daje okolo 100g. od momentu kiedy zacznie sie gotowac, gotuje w zaleznosci od ilosci od godziny do dwoch mieszajac co 15 minut. wylaczam i zostawiam pod przykryciem.

cala woda powinna wsiaknac w kuku
@vivanat: na haczyk nadają się lepiej odmiany słodkie.
Osobiście polecam gotowanie w szybkowarze. Czas gotowania musisz dobrać doświadczalnie zaczynając od 15minut kiedy zacznie gwizdać.
Tylko obowiązkowo kukurydza musi się moczyć minimum 12h choć lepiej 24h.
@vivanat: to bylo moje pierwsze podejscie w tym roku

Ziarna moczone 12h w wodzie

Nastepnie gotowalem partiami bo nie wszystko zmiescilo sie na palnikach

Pierwsze gary zasypalem cukrem i solą, woda zrobila sie mocno gesta i sie przypalalo

Kolejne partie poszly z sama sola i bylo o niebo lepiej. Cukier zasypalem pod koniec gotowania i dalem odpoczac zeby nasiaklo. Pozniej worki prozniowe i trzyma sie juz 5tyg
Anotherelf - @vivanat: to bylo moje pierwsze podejscie w tym roku

Ziarna moczone 1...

źródło: comment_werwF9bvOo3blIef4woCig3XfnUdYgP1.jpg

Pobierz