Wpis z mikrobloga

Jeżeli nie przeczytałem absolutnie nic o kryptowalutach, od czasu gdy wchodziło Ligthing Network (którego węzeł miałem przez miesiąc jako jeden z pierwszych) ostatniego swojego bitcoina (całego na raz) sprzedałem za 1600 zł (ówczesne ATH) i nie za bardzo zamierzam kupować krypto by mieć i patrzeć jak kursem rzuca na prawo i lewo. To jakie interesujące newsy od tego czasu wyszły?
Trochę bym poczytał, bo kończę z obecną pracą z końcem sierpnia i chętnie popiwniczyłbym za odłożony hajs wbijając się w jakiś otwarty sos lub pisząc jakieś malutkie rzeczy dla siebie samego, nim przejdę do kolejnego IT januszexa. (utworzyłbym chętnie jakieś takie proof of concept własnych najmniej wymagających pomysłów)
#bitcoin #kryptowaluty
  • 11
@NeoSmartEconomy: no ok, ale w myśl zasady inwestuj tyle ile możesz stracić, to ja nie mam co inwestować. Also ja trochę bym chciał pobawić się w coś więcej niż kupowanie tanio i sprzedawanie drożej. Ja bym się pobawił w tworzenie własnych rozwiązań, których zaczną używać ludzie i wzbogacaniu się na samym fakcie, że pierwsze węzły należały do mnie :)
@CoolCake: rozwój bitcoina zatrzymał się lata temu, nie marnuj czasu na umierające technologie.

Jak chcesz coś naprawdę ciekawego to https://zokrates.github.io/gettingstarted.html
kompilator do zk-snarks - udowadniasz, że znasz odpowiedź na dowolne pytanie - zapisanego jako program do sprawdzania - bez ujawniania tych danych. Np. znajomość czegoś co #!$%@? się do danego hasha bez podawania tej wartości.
Co najlepsze, wymagania obliczeniowe weryfikacji są stałe niezależnie od skomplikowania problemu, dlatego można je przeprowadzić jako
megaloxantha - @CoolCake: rozwój bitcoina zatrzymał się lata temu, nie marnuj czasu n...

źródło: comment_TyQf0H0bNFrbZMtt8DJrrRU3RvZuxbIf.jpg

Pobierz
W scentralizowanych mixerach btc od jakichś 5 lat

@cyberpunkbtc: pierwsze praktyczne użycie to zcash który powstał w 2016. Nie ma żadnego miksera btc opartego o zk-snarks, pokaż choć jeden.
A największa różnica to weryfikacja on-chain, co jest na btc niemożliwe.
@megaloxantha: nie zk-snarks, tylko mówię o samym zero knowledge proof. Samych rodzajów ZKF jest masa i jest to niesamowicie rozległe. Nie jest tak że istnieje jedno ZKF i to takie jak w z-cashu.

Baaaa, sama kryptografia asymetryczna i dwa klucze, pryiv oraz public są w pewnym stopniu jedną z daleko powiązanych dziedzin ZKP.

Tu tak samo możesz komuś udowodnić że coś posiadasz, nie pokazując tego. Podpis kluczem prywatnym, bez zdradzania go.
@cyberpunkbtc: To piszesz nie na temat, bo post był konkretnie o zk-snarks. Zk-snarks był pierwszym praktycznym systemem umożliwiającym dowolne obliczenia, oraz jak na razie jedynym ze stałym (bardzo małym) kosztem weryfikacji. Dzięki temu idealnie nadaje się na weryfikację on-chain i można używać go w smart kontraktach.
@cyberpunkbtc: jak jesteś takim ekspertem od zero knowledge proofs to masz zagadkę, dla takiego eksperta to powinna być pestka:
Alicja wysyła ci dwa klucze publiczne A i B, punkty w secp256k1 czyli ta sama grupa której używa bitcoin
wysyłasz Alicji dwa klucze C i D w odpowiedzi, zachowujące następującą zależność
C = x*A i D = x*B
gdzie x to sekretna liczba (x nie jest wysyłany).
Udowodnij Alicji, że dla C