Wpis z mikrobloga

Mam problem z Arduino pro mini. Sprawa wygląda tak. Mam sobie do pro mini wgrany kod i podłączone radio, do tego trochę kondensatorów. Jak uruchamiam to z zasilacza laboratoryjnego/ innego źródła to widzę że procesor się uruchamia (dodałem funkcje na początku kodu aby mi zamrugał), ale dalej nic się nie dzieje. Procesor zaskoczy raz na kilkanaście/dziesiąt resetów/podłączania zasilania. Zabawnym faktem jest to że jak podłącze programator i załaduje na nowo kod to zaskakuje za każdym razem.
Czasem jak procesor zaskoczy po iluśtam resetach (bez wyłączania zasilana) to po kolejnym resecie nie działa, ale jak wgram kod na świeżo i nie odłącze zasilania to kod zaskakuje po każdym resecie. Już trochę głupieje i nie wiem gdzie może być problem, dodanie kondensatorów nie wygląda aby pomogło (chociaż i tak z zasilacza idzie stabilne napięcie) Macie jakieś pomysły co i jak? #elektronika
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@AlcoMatt: co masz na mysli 'radio' ? Ja bawiac sie nadajnikiem 5w ogłupiałem laptopy w 2 pomieszczeniach.... Takze jesli cos tam transmitujesz to moze byc przyczyna
  • Odpowiedz
  • 1
@robekk1978 problem rozwiązany, wyszło jednak że kondensator przy samym radiu był za mało, dorzuciłem jeszcze jeden i zaczęło działać, najwidoczniej kod zawieszał się przy uruchamianiu radia i czekał na jego odpowiedź, a jako że zasilanie słabo dawało radę to nie chciało odpowiedzieć
  • Odpowiedz
@AlcoMatt: "dodałem kondensatory" - pytanie jakie i do czego i gdzie - to ma znaczenie.
Możesz dodać 100p i nie osiągnąć nic, dodać 100n i może będzie ciut lepiej, dodać 100u i będzie dużo lepiej albo 2200u i się zesra zasilanie.

plus że ogarnąłeś ale musisz zawsze brać pod uwagę skąd i cyzm i jak idzie zasilanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Tymian nie no, takie rzeczy wiem, z tymi modułami już od dawna pracuję, ale pierwszy raz przydarzyło mi się aby tak zachowywał się układ, szczególnie że podczas testów działał bez zarzutów oraz druga identyczna część również działa wzorowo. Po prostu chyba taka sztuka się trafiła i możliwe że pójdzie do wymiany. Początkowo myślałem że za dużo szumu jest na głównej linii zasilającej bo układ pracuje przy silniku, ale po wymontowaniu było
  • Odpowiedz