Wpis z mikrobloga

C#, Generalnie motyw tworzenia Interfejsów z metodami gotowymi do zaimplementowania nie jest mi obcy, jednak nasuwa mi się pytanie. Ogladam tutorial jak w aplikacji WPF tam koleś używa interfejsów np: ICommand, IValueConverter. Wszystko spoko ale tak naprawde on tworzy cały sposób działania danej metody, np metoda ma 5 parametrów a on uzyje 1. Wiec nie lepiej napisac Interfejs samemu i go zastosować?
#programowanie
  • 8
@Koprowy: ICommand i IValueConverter to interfejsy zdefiniowane przez framework XAMLowy i rozumiane przez niego. XAML oczekuje implementacji IValueConvertera do tłumaczenia/konwertowania wartości między widokiem i VMem i nie wiem, jak miałbyś tam wcisnąć własny interfejs. Mógłbyś oczywiście zrobić to w innym miejscu (zamiast podpinać konwerter, zrobić konwersję jawnie np. w ViewModelu), ale robienie rzeczy w sposób niestandardowy nie brzmi jak dobry pomysł
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Koprowy: głównym zastosowaniem interfejsów to po prostu oddanie możliwości ich implementacji programiście. Możesz to wykorzystać między innymi do testów.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Koprowy: gdybyś sam utworzył interfejs IValueConverter z jednym parametrem zapewne dostałbyś jakiś wyjątek czy po prostu by nie zadziałało. Bo to jest zupełnie inny interfejs.