Wpis z mikrobloga

• 0
Mirki dzisiaj sytuacja z budowy. Przyjechałem z tatą zobaczyć gdzie oświetlenie zrobić. Tata zwrócił uwagę że rura tuż przed wyjściem za dom (150mm) ma włożony trójnik na kabinę, toaletę, umywalkę i pralkę pod kątem 90° pionowo. Specu mówi że nic się nie stanie, ale z tego co wiem to jednak powinno być 45° :/ specu obrazalski się wkurza jak się mu mówi że powinno być inaczej a chciałbym żeby dokończył robotę u mnie. Może źle mowie i to 90° jest okej ? #remontujzwykopem #budownictwo #budowadomu
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jaketu: zalezy od sytuacji, ale teoretycznie jest ok, często stosuje sie 2*45 zamiast kolan 87, ale to nie znaczy że będzie żle, wiecej błędów jest z braku odpowietrzenie lub złej kolejności włączeń- tzn za małe średnice poziomów...

proponowałbym miło gadać, że wiesz ze jest ok ale wolisz 2x45o ale z tego co rozumiem, już jest sytuacja że trzeba będzie jajka strategicznie porozkładać po instalacji żeby z pół roku smierdziało ;p
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@theodolit ja jestem miły bo nie lubię spięć i nie jestem asertywny wcale. Od tego mam kierownika budowy żeby opierdzielał. Zobaczymy, w poniedziałek się okaże bo będą chudziaka wylewać :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jaketu: potem wychodzą różnice w wycenach firm. Jeden da 90* a inny 3x30. Ja osobiście na kanalizację sanitarna daje 3x30, deszczowa 2x45
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@piperek najgorsze że zapytałem się wprost czy 45° to jakis błąd czy może trudniej czy co to powiedział że nie. To już dla świętego spokoju mógł zrobić :p
  • Odpowiedz
@jaketu: ja jako projektant mówię, bo po Twoim szkicu trudno się zorientować samo kolano 87 lub trójnik 87 nie jest błędem, zaleca się stosować 2*45 bo jest większy promień i tyle. W kanalizacji jest robione cała masa innych gorszych rzeczy, nie napowietrzanie odcinków, za długie płaskie podejścia, powodujące wysysanie wody z syfonów i inne atrakcje. Z reguły biorące się z tego że wszyscy chcą kanalizacja nad stropem prowadzić, a nie
  • Odpowiedz
@jaketu: na moje oko tragedii nie ma, fakt, że to połączenie 2 poziomów to juz lepiej jakby na trójniku 45 zrobili, ale ten pion 110 z kolanem 87 jest ok, tu ewentualnie zależy co będzie szło do góry, bo jak jest rewizja to zakładam że dalej pion będzie w bruździe czy to tylko taki myk żeby poziom można było czyścić- ew to tez nie jest zły plan

ciężko sie taki
  • Odpowiedz
@jaketu: jak spadki są ok to ok, pozwól że przestane analizować instalacje bo po wyrywkach mogę dojść do złych wniosków, a i przez to Tobie mieszać w głowie. Jak są spadki na poziomi 1-1,5% - tego po zdjęciu nie widać to będzie dobrze. Poza moją branża to przez zalaniem posadzki bym głosował żeby ten gruz wywalić - ale ja się nie znam ;)

no i o ile to profile plackach
  • Odpowiedz
@jaketu: wiesz, na budowach spotyka się różnych ludzi, nie zawsze jest tak że jak mają inny pomysł niż ja to znaczy że papraki ;) zawsze jest wiele czynników, jak masz pytania to powinni rozmawiać i wytłumaczyć czemu tak, a nie inaczej... ostatnio rozmawiałem z kimś z 20min czy będzie brzydki zach koło wywiewki kanalizacyjnej czy nie ;D są dylematy

zawsze lepiej zapytać dlaczego tak, niż żałować, ale trzeba czasem też
  • Odpowiedz