Wpis z mikrobloga

Od jakiegoś czasu próbuje bawić się linuxem, czasami z lepszym, czasami z gorszym skutkiem. Trochę brakuje mi pomysłu w która stronę to popchnąć wiec wpadłem n taki pomysł :

Zadaj mi proszę jakieś zadanie które twoim zdaniem mógłbym spróbować wykonać uwzględniając ze nie jestem początkujący.

Oczywiście nie wymagam aby ktoś to sprawdzał itd. Wystarczy ze rzucisz pomysł a ja postaram się tego nauczyć i to zrealizować.

Mógłby być z tego fajny post z fajnymi ćwiczeniami dla potomnych!
#linux
  • 18
@kwiato Zainstaluj jakąkolwiek pierwszą z brzegu drukarkę w sposób PnP, bez szukania w internecie, który model jest stworzony do pracy z linuxem, a następnie uzyskaj na niej taką samą funkcjonalność jak po podłączeniu jej po sieci w windowsie.
@kidi1: akurat mam dcp-j105 i wystarczy pobrać oprogramowanie ze strony producenta i zainstalować :) Choć przyznaje, to pierwsza drukarka, którą tak bezproblemowo udało się spiąć z Linuxem.
@kwiato: Chodzi głównie o lekkie nabijanie się z Linuxa, który sprawdza się w:
-Systemach headless i serwerach, bo jak już dobrze skonfigurujesz i nie ruszasz, to całkiem dobrze działa i w przeciwieństwie do windy nie potrzebujesz ani miliona licencji ani miliona RAMu
-Komputerach "hehe do internetu" dla dziadków/rodziców i różowych, bo te co bardziej popularne dystrybucje raczej nie #!$%@?ą się przy odpaleniu firefoxa xD

Problem się pojawia, jak chcesz właśnie zrobić
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kwiato: no to dla początkującego:
1. Postaw wirtualkę i uruchom na niej bazę, może być MySQL.
2. Postaw drugą i uruchom na niej wordpresa z bazą na tej pierwszej.
3. Nadaj takie uprawnienia, żeby Wordpress mógł sam instalować style i pluginy z poziomu panelu adm.