Wydaje mi się, że oba zapisy się uzupełniają. Z jednej strony nuty - mają oczywiste zalety, a z drugiej strony - jak w zapisie nutowym zaznaczyć chociażby palm mute, czy uderzanie w wyciszone struny (jak w cant stop na przykład).
@Zygmunt_II_August: Zapis nut jest uniwersalnym językiem muzycznym. Dzięki nutom możesz łatwo odczytać co masz zagrać w locie. I są kompatybilne z innymi i możesz zobaczyć co inni mają w danym momencie. Nie wyobrażam sobie żebym dostał w orksiestrze coś innego niż nuty. To jest wygodne. @WykresFunkcji: Masz takie rzeczy. Masz np w nutach zamiast kropek krzyżyki co oznacza że trzeba te nuty wyciszyć. A w jaki sposób to masz napisane
@Dej_mi: jak grasz na akustycznej w orkiestrze to owszem nuty się przydają ale jak ciśniesz na elektrycznej z milionem efektów i technik to są one bez sensu
@Zygmunt_II_August: jak bez sensu? Tabulatura to nuty tylko upośledzone trochę. I lepiej nuty znać bo nikt nie będzie ci pisał kawałków w tabulaturze. Nuty mają być uniwersalne dla wszystkich i nie wiem co może ci zastąpić nuty
@Dej_mi: nie wytłumaczys tłukom xD Według nich teoria tez nie jest potrzebna( ͡°͜ʖ͡°) Tabulatura nie pokazuje tempa,przejscia,przerw i pauz. Majac nuty mozesz zagrac cos z marszu nigdy wczesniej tego nie słysząc,mając tabulature mozesz sie co najwyzej cmoknac w pompke jak nie wiesz jak brzmi kawałek. Tabulatura to zupełnie inny zapis,nie ma że prostszy czy lepszy. Nie wyobrażam sobie grac jazzu uzywajac tabulatury xD Ale tak
@Zygmunt_II_August: W orkiestrze zazwyczaj gra gitara klasyczna,i to wlasnie dla tych instrumentów są nuty. Gitara elekteryczna nie jest klasycznym instrumentem.
@Dej_mi Akurat nuty mają taką przewagę, że możesz grać dany kawałek na swój sposób (tzn. palce ustawiasz sobie tak na danym dźwięku żeby Ci było najwygodniej) a na tabulaturze zazwyczaj grasz tak jak jest napisane
W takim przypadku zapis nutowy ma w zasadzie jedną przewagę - uniwersalność. Za to taby są prostsze i czytelniejsze, więc nie ma co się dziwić, że w świecie gitarzystów duża część ma w nosie uniwersalność, skoro grają na jednym instrumencie xD
@Dej_mi: Akurat w nutach to jest fajne że są elastyczne. Możesz sobie zagrać ten sam utwór na milion różnych sposobów na podstrunnicy, masz uniwersalny język z innymi instrumentami. Basista here który grał przez kilka lat z Songsterra i nauczył się jako tako teorii bo nie chciałem być tłukiem (dalej jestem heh).
@Zygmunt_II_August ty a jak chcesz zapisac na tabulaturze np cwiercnute z kropka czy jaka kolwiek inna wartość rytmiczna. Nie mówiąc juz o dynamicznosci grania... Tabulatury jedynie sie nadaja gdy znamy juz utwór ale nie umiemy grac ze sluchu
@turbaniuszdywaniusz: No właśnie zapis hybrydowy typu guitar-pro najwygodniejszy. A najlepiej to na słuch rozkminić. Suche nuty przy grze na instrumentach strunowych są wysoce niepraktyczne. W sumie zapis midi typu piano-roll z velocity pod spodem też jest spoko.
kiedys ludzie zrozumieja ze prawdziwe piekno kobiety to Kasix a nie zakompleksione napompowane z sylikonami infuencerki które konsultują sie na na nawet najmniejsze poprawki dążąc za instagramowymi wywłokami. #famemma #kasix #twitch #ladnapani
#gitara #muzycznememy
Zależy akurat kto jest w pokoju ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@WykresFunkcji: Masz takie rzeczy. Masz np w nutach zamiast kropek krzyżyki co oznacza że trzeba te nuty wyciszyć. A w jaki sposób to masz napisane
Tabulatura to nuty tylko upośledzone trochę. I lepiej nuty znać bo nikt nie będzie ci pisał kawałków w tabulaturze. Nuty mają być uniwersalne dla wszystkich i nie wiem co może ci zastąpić nuty
Komentarz usunięty przez autora
@turbaniuszdywaniusz: W czym problem? Pierwsze z brzegu: https://www.songsterr.com/a/wsa/dethklok-the-lost-vikings-tab-s29785t2
Masz wszytko - tempo, takty, pauzy, nawet masz wartości rytmiczne dla dźwięków.
W takim przypadku zapis nutowy ma w zasadzie jedną przewagę - uniwersalność.
Za to taby są prostsze i czytelniejsze, więc nie ma co się dziwić, że w świecie gitarzystów duża część ma w nosie uniwersalność, skoro grają na jednym instrumencie xD
@turbaniuszdywaniusz: No właśnie zapis hybrydowy typu guitar-pro najwygodniejszy. A najlepiej to na słuch rozkminić. Suche nuty przy grze na instrumentach strunowych są wysoce niepraktyczne. W sumie zapis midi typu piano-roll z velocity pod spodem też jest spoko.