Wpis z mikrobloga

No dzień dobry! Pracuję dzisiaj zdalnie, to coś bym wrzucił na gary. Jakiś czas temu rzucił mi się w oczy ten przepis: https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/flyging-dog-bloodline-clone-%C2%96-blood-orange-ipa.515752/

Warkę skaluję na 12litrów i wychodzi mi mniej więcej tak:
- pilzneński 3,7
- 20L 0,3
- płatki pszenne 0,45
ale nie mam słodu 20L. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Mam za to 0,25kg monachijskiego typ 1, 0,1kg caraamber weyermana i 0,05 karmelowego 150

Zamieniająć 0,3 20L na 0,25 monacha tracę na barwie 0,9SRM wg. kalkulatora.
Co by Mirasy radziły? Zamienić na Monachijski, czy wsypać wszystko co mam? Na barwie mi nie zależy. Planuję fermentować w ok. 16 stopniach (w brzeczce) FM52(1 dniowa gęstwa).

#piwowarstwo
  • 4