Aktywne Wpisy

eaxene +616
Złożyłem już tyle mebli w życiu, że mam achievementa i zdobyłem złotego inbusa.
#chwlesie
#chwlesie
źródło: temp_file1194880619505101413
Pobierz
p0melo +54
#programowanie #it #pracait #lekarze #medycyna #programista15k
Wyobraź sobie że jesteś sobie świeżo upieczonym studentem medycyny. Lekarski egzamin zdajesz z palcem w d00pie bo pytania są z bazy. Studia nie były takie trudne, pierwsze 3 lata zakuwałeś bazy na pamięć, kolejne 3 lata to był luz bo zaczynały się zajęcia w szpitalach więc nie było tyle kucia.
Po zdanym LEKu możesz zarabiać 10k
Wyobraź sobie że jesteś sobie świeżo upieczonym studentem medycyny. Lekarski egzamin zdajesz z palcem w d00pie bo pytania są z bazy. Studia nie były takie trudne, pierwsze 3 lata zakuwałeś bazy na pamięć, kolejne 3 lata to był luz bo zaczynały się zajęcia w szpitalach więc nie było tyle kucia.
Po zdanym LEKu możesz zarabiać 10k

Moje pytanie brzmi czy pod taki system kanałów rozprowadzony po całym domu można podpiąć klimatyzację, co by latem się ochłodzić o te pare stopni?
Wiem, że przy rekuperacji można zrobić GWC, ale to wyjście ostateczne.
#budujzwykopem #wentylacja #rekuperacja
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Możesz pomyśleć o klimatyzacji kanałowej (jest mniej widoczna, nie trzeba klasycznych jednostek wewnętrznych), wadą jest to, że praktycznie nie da się sterować temperaturą wewnętrzną dla każdego pomieszczenia osobno.
@animagani: wiem wiem, myślę tylko o jakimś sensownym pomyśle połączenia obu, bo mam plan rezygnacji całkowicie z kominów na rzecz wentylacji mechanicznej
Jeżeli chodzi o połączenie wentylacji i chlodzenia to są rozwiązania typu chłodnice na nawiewie, czy tez gwc, ale nikt nie jest w stanie powiedzieć jak to jest ze skutecznością (w teorii zawsze trochę schłodzi ale skuteczności klimatyzacji nie będzie)
Toż to zwykła fizyka, wszystko można policzyć, i jaką wydajność osiągniesz danym strumieniem powietrza o danej temperaturze albo jaki strumień powietrza potrzebujesz o danej temperaturze aby osiągnąć założoną wydajność ;)
Rozmawiałem też z ekipą montującą rekuperację i mówią, że zbije o kilka stopni, szału nie będzie. Trzeba to połączyć z izolacją domu, tj. rolety zewnętrzne i dobre ocieplenie żeby to zadziałało poprawnie. Ale zamykanie rolet na cały dzień mi się średnio podoba więc jestem ciekawy jak to w praktyce mogłoby wyglądać. Zaletą jest to, że nie wieszam