Wpis z mikrobloga

wrzucili mnie na 3 tyg do projektu gdzie kod napisany po niemiecku XD
export class Vertrag {
public Vertragspositionen: Vertragsposition[];
public Vertragsartikel: Vertragsartikel[];
...
}
#!$%@? mać XD

#programowanie
  • 62
  • Odpowiedz
kod napisany po niemiecku XD

@mcsQ: najgorzej. Ja do tego piszę w jezyku, gdzie nazwy czy to zmiennych, czy programów mogą mieć max 12 znaków - co tam się #!$%@? to jest dopiero kabaret, nic nie idzie zrozumieć z tych ich skrótów...
  • Odpowiedz
@mcsQ #!$%@?, przepisuj na angielski, bądź dobrym harcerzem i zostawiaj obozowisko w lepszym stanie niż było ( ͡º ͜ʖ͡º) ja tak robię z norweskim w kodzie i po miesiącu małych zmian "przy okazji" jakoś to zaczęło wyglądać
  • Odpowiedz
@mcsQ: czy to nie śa podstawy podstaw programowania, by używać camelCase oraz kodzić w angielskim? Jeszcze nie słyszałem, by ktoś nazywał zmienne w j.polskim :)

A i jak to jest z tymi komentarzami w kodzie - raz słyszę, że to źle, bo skoro kodu nie ta się zrozumieć bez komentarzy to jest to słaby kod; innym razem, że komentarze wskazane bo przyśpieszają zrozumienie kodu albo bardziej złożoną logikę...
To w
  • Odpowiedz
@RyzyKamil: może nie pracowałeś jeszcze przy dużych projektach, na które ogłaszane są przetargi ;). Szczególnie publicznych projektach. W umowie jest napisane, że kod i dokumentacja mają być po polsku i musisz się dostosować.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@mcsQ: Ja mam w pracy jakiś stary program, pisany przez niewiadomo kogo, który łyka tylko dane z tekstami po niemiecku. Nie ma właściciela aplikacji, a że jakoś działa to nikt tego nie rusza.
  • Odpowiedz
@mcsQ: jest taka firma Siemens. Zdarzyło mi się dostać od nich skrypt napisany w VBS, który był wykorzystany w jednym z ich programów. Jakieś 500 linijek bez porządnych wcięć i ze zmiennymi nazywanymi raz po angielsku, raz po niemiecku, a innym razem po polsku. I nawet był fragment kanal=channel i dalej już wszystko robione na zmiennej nazwanej po niemiecku. Tylko wynik ciągle był zwracany z channel.
  • Odpowiedz
@mcsQ: czy to nie śa podstawy podstaw programowania, by używać camelCase oraz kodzić w angielskim? Jeszcze nie słyszałem, by ktoś nazywał zmienne w j.polskim :)

@RyzyKamil:
Inżynieria oprogramowania, i przestrzeganie takich zasad i organizacji to w Polsce wynalazek ostatnich ~5-10 lat.

Jeszcze 20 lat temu często w firmach oprogramowanie było pisane (i projektowane!) przez totalnych samouków, którzy nie tylko takich zasad nie stosowali, ale nawet
  • Odpowiedz
@Azai: Pracowałem ale przy zagranicznym (Irlandzki kontrahent) - może dlatego wszystko było zawsze po angielsku
@RandomowyMirek: chciałbym to zobaczyć... choć jakiś wewnętrzny głos we mnie krzyczy że może lepiej tego nie widzieć :D
  • Odpowiedz
@RandomowyMirek: chciałbym to zobaczyć... choć jakiś wewnętrzny głos we mnie krzyczy że może lepiej tego nie widzieć :D

@RyzyKamil:
Wiesz, z jednej strony - zdajemy sobie sprawę z tego, że to jest napisane w koszmarny sposób, i należałoby to napisać od nowa.

Z drugiej strony - przecież działa, i to dłużej, niż jakikolwiek system napisany
  • Odpowiedz