Wpis z mikrobloga

@g455: to nie powoduje dodatkowych zapisów na dysku, ewentualnie przy pierwszej iteracji jak szyfrujesz dysk który już ma jakieś dane, lub jeśli chcesz zapisać go randomowymi danymi parę razy na początku. Jedyna różnica w szybkości działania wynika z tego że procesor musi odszyfrować/zaszyfrować dane przy odczycie/zapisie, ale to już masz tam benchmark wewnątrz aplikacji to możesz zobaczyć jak to wygląda w Twoim przypadku
Swoją drogą, truecrypt? czemu nie veracrypt skoro to
@Z3r0 swoją drogą zanim zadałem to pytanie to trochę przeszukałem net, i w jakimś artykule było napisane że to znacznie skraca żywotność dysku. A w innym, że niesprzetowe szyfrowanie nie ma sensu bo wydajność pada na pysk.
@g455: ogólnie veracrypt jest ciągle tworzony, a truecrypt nie, więc jak jakiś bug będzie to nikt Ci w nim nie pomoże i nikt go nie naprawi
Masz porównanie jak to u mnie wygląda akurat na file containerze na 860 evo, akurat tego dysku nie mam zaszyfrowanego z przykładu
W CrystalDiskInfo patrzyłem zapisy na dysku przed i po dla obu i było:
5895GB->5904GB dla zaszyfrowanych danych
5904GB->5915GB dla niezaszyfrowanych danych

Więc no,
Pobierz Z3r0 - @g455: ogólnie veracrypt jest ciągle tworzony, a truecrypt nie, więc jak jakiś...
źródło: comment_ZF06u43m7nX1NElpiBsochPMUbJzYsUm.jpg