Wpis z mikrobloga

@Artktur: szczerze mówiąc analogiem robię na zupełnym manualu, bo i automatyki dużo w starej praktice nie ma, ale w nowych cyfrach to bym się pogubił, strasznie utrudnili proces dostrajania wszystkich parametrów, choćby przesłona sterowana przyciskami zamiast normalnie pierścieniem na obiektywie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 25
@TAKATA_:

choćby przesłona sterowana przyciskami zamiast normalnie pierścieniem na obiektywie.

Przysłona.
No i co w tym trudnego że zamiast kręcić pierścieniem obiektywu krecisz pokrętłem na korpusie? Potem ISO i czas i po zawodach, myślę że każdy kto opanował analogi i ma wszystkie zwoje szybko przedstawi się na cyfrę. No i możesz sobie jeszcze balans bieli manualnie dostosować, to wszystko co potrzeba do szczęścia.
  • Odpowiedz
@TAKATA_: mi dużo czasu to nie zajęło, jak kupiłem lustro od razu uczyłem się manuala. Zawsze mozna tez preselekcje przysłony czy naświetlania ustawić i wtedy masz mniej do zmiany. Jest tez taka opcja ze kupujesz adapter i jakieś manualne szkła i sobie kręcisz pierścieniem na obiektywie.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@Artktur: ok, zgoda. Tryb M oznacza, że znasz główne założenia obsługi aparatu. Ale mówienie, że fotografia to tylko tryb M jest dla mnie najwyżej żałosne. To jak z pastą o chodzeniu po bułki. Wielu fotografów używa trybu PASM, wszystko zależy od sytuacji. Zawodowo pracuje na M, a na rodzinnym spacerze wolę priorytet przysłony.
  • Odpowiedz
@kocurowy weź to wytłumacz wszystkim domorosłym uber-fotografom. Mam takiego jednego znajomego, który jest w mojej ekipie wyprawowej. Zawsze po powrocie z wycieczek dzielimy się wszyscy zdjęciami: moje zawsze ostre, lekko podrasowane w Rawtherapee; jego są albo nieostre, albo grzebane przez 2 dni w Lightroomie. Ja używam trybów predefiniowanych i - kiedy potrzebuję żeby osiągnąć dany efekt - manualnego, natomiast kolega uparcie ciśnie wszystko na manualu.
  • Odpowiedz
@Artktur: Ehh ta niemożliwa do opanowania sztuka ustawienia parametrów ekspozycji, mając do dyspozycji precyzyjny pomiar światła xD
Pominam fakt, ze w większości przypadków lepiej użyć preselekcji przysłony albo czasu, niż bawić się w full manual
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
wole priorytet przysłony z auto iso, wtedy moge sie lepiej skupić na kadrze, oświetleniu, z czego brać ekspozycje żeby nie stracić prześwietleń albo cieni
  • Odpowiedz