Wpis z mikrobloga

Po wakacjach chce zmienić samochód na nowszy, coś powiedzmy do 15stu tysięcy. Obecnie jezdze astrą g 1.8, która z tym silnikiem jest dość dynamiczna i daje dużo funu z jazdy, tego też oczekuje od nowego auta. Myślę nad czymś z segmentu c lub d, oczywiście tylko w benzynie żeby szło założyć LPG bo jako biednego studenta nie bedzie mnie stać na jeżdżenie na bezynie, diesel odpada bo jezdze dużo w mieście. Od autka oczekuje komfortu, dobrego wyposażenie, i fajnego prowadzenia. Fajnie by było żeby to było coś innego niż auta typu passat lub golf, ale nie jest to konieczne. Zastanawia mnie czy lepiej iść w starsze auto marki premium typu bmw, czy nowsze nizszej marki, typu opel. W sumie najbardziej mi się podobają alfy romeo 159 i giulietta, ta druga odpada z powodu budżetu. Z drugą jest trochę wiecej problemów, jest tam tylko jeden benzynowy silnik do którego idzie założyć gaz, 1.8 140 ale z nim autko jest wolne, do pozostałych benzyniaków nie da się założyć gazu, no i są problematyczne w serwisie. Auto mi się cholernie podpba i z zewnątrz i wewnątrz, jest to wlasnie taki "inny" samochód. Więc w sumie sam nie wiem co zrobić.
  • 9
@Ekscentrycznylogin: Do 20k PLN na pewno coś trafisz (no ale to już 5k więcej), diesel sprawuje się spoko, a też głównie jeżdżę po mieście. Też nie przesadzajmy, nie jesteś kurierem, żeby co chwilę gasić auto ( ͡° ͜ʖ ͡°). No i komfort jazdy, dynamika silnika - wszystkiego jest akurat, żeby sprawnie ruszać spod świateł i bezstresowo wyprzedzać tiry na drogach krajowych. ( )
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Ekscentrycznylogin: ja bym odradzal, tak, auto zjawiskowe, sam się nad nią zastanawiałem, ale rozum wziął górę, za te pieniądze nie dostaniesz dobrego egzemplarza, zapomnij, do tego ten silnik wcale nie daje zbytnio rady do tej budy, alfa jest po prostu bardzo ciężka, przez co też spalanie będzie bolało, poprawa jest od 156,ale nie aż taka, koszta będą spore napraw. Jakbyś miał budżet 25k to wtedy ok, przy 15 nie ryzykuj bo
@Taurus85: 15 tysiecy mam na samo auto, poza tym sprawdzałem, fabrycznie przyspieszenie wynosi 9.5 do setki, mi to chyba wystarczy, przynajmniej w obecnym aucie. Zaciekawiłeś mnie tą masą, czy faktycznie alfa jest dużo ciezsza od konkurentów? Na co ty się zdecydowałeś zamiast alfy?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Ekscentrycznylogin: i tak diesel w tak starych autach to dużo gorszy pomysł niż Pb, ogromne przebiegi, drogie awarie, skomplikowane silniki. Ja kupiłem Accorda w benzynie, jestem bardzo zadowolony, oddałem mamie i nadal jeździ bez problemu, a minęło już parę ładnych lat. Oczywiście to nie ten poziom lansu, ale ja wolę mieć spokój z autem, jeździłem sporo poza granicami, nigdy nie potrzebowałem szukać pomocy. Jak byś chciał auto bardziej reprezentatywne to bym