Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
założyli mi jakiś ch... drenaż płuc, boli jak skur.. i nawet nie ma komu się poxalic, gdzie tu pocieszenia szukać? #odma #szpital nie lekcewazcie osłabienia i przeziebien... bo potem znienacka kończy się na sali zabiegowej
  • 14
  • Odpowiedz
@limsko: polecam, jedna z moich ulubionych książek - ten cytat wbił mi się do głowy jeszcze w szkole, 20 lat temu. Ale najważniejsze: szybkiego powrotu do zdrowia, dobrych lekarzy i fajnych pielęgniarek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@balatka: dzięki!! prawe, samoistna, ból jak diabli ale ja mam niski próg bolu, na morfine i innych lekach ciągle lecę. We wtorek w nocy zabieg, a dzisiaj już wyciągają ze mnie rurki - pluco się rozprezylo. czuję się jak borok ale szczęśliwy że być może jutro do domu :D
  • Odpowiedz
  • 0
@balatka: 32 lata. Z tym samoistnie to nie wierzę tak do końca, na pewno jest coś co się przyczynia do powstania odmy.
  • Odpowiedz
@limsko: I jak tam? Wszystko dobrze? Napisz coś więcej! Miałeś operację VATS, czy tylko Cię wydrenowali i puścili do domu? Widzisz jakieś negatywne następstwa?

A jeśli chodzi o przyczynę powstania odmy, to owszem - zakładam, że jesteś wysokim i szczupłym facetem, tak jak 90% pacjentów z tym #!$%@?. W przypadku pierwotnej samoistnej odmy, najczęściej dochodzi do przerwania płuca w jego szczycie. Podejrzewa się, że z powodu nadmiernego wzrostu w okresie
  • Odpowiedz
W 2016 miałem VATS (wcześniej w ciągu 2 lat ok. 4-5 epizodów odmowych na lewej stronie) zawsze same się wchłaniały i bez drenażów. 3 tyg. temu znowu odma zapukała do mojej klatki i mam te bulgotanie. Znowu oszczędzanie się itp.
I teraz ciekawostka - 176 cm wzrostu, 77 kg wagi - także nie jestem szczupłym wysokim gościem - nigdy nie paliłem.
  • Odpowiedz
A jeśli chodzi o przyczynę powstania odmy, to owszem - zakładam, że jesteś wysokim i szczupłym facetem, tak jak 90% pacjentów z tym #!$%@?. W przypadku pierwotnej samoistnej odmy, najczęściej dochodzi do przerwania płuca w jego szczycie. Podejrzewa się, że z powodu nadmiernego wzrostu w okresie dojrzewania, to właśnie szczyty płuc są najcieńsze i mają najmniej miąższu - ot, nie nadążały rosnąć wraz z całym ciałem. I to jest własnie ich słaby
  • Odpowiedz
@turbine Poza plusem, trzymam również kciuki. Nieprzyjemna sprawa. Informacji w sieci jest sporo, jednak trzeba kopać po angielsku. Są nawet grupy na FB.

Ja miałem szczęście - skończyło się na tej jednej odmie i jednym skutecznym drenażu 4 lata temu. Ale nadal każdy ból w okolicach klatki, to pierwsza myśl o odmie. Z tym "piętnem" się już żyje do końca życia, niestety.

A Tobie życzę powodzenia. Niestety miałeś mniej szczęścia ode
  • Odpowiedz