Wpis z mikrobloga

Mirkoprogramiści, proszę o podzielenie się doświadczeniem w zakresie rozwijania się we front-endzie. Przerobiłem kursy HTML, CSS i Bootstrapa na CodeCademy, wszystko fajnie, z tym, że praktyki od podstaw to tam mało, człowiek kończy kurs i nie potrafi tej wiedzy zastosować. Jak polecacie szlifować umiejętności? Klepać od tak stronki i tyle? Jak wy zaczynaliście? Brakuje mi jakiegoś punktu odniesienia co do dalszego pogłębiania praktycznych umiejętności, żeby nie była to strata czasu. Do tego przeraża mnie natłok wymagań jak przeglądam oferty pracy dla juniorów - JavaScript, jQuery, Angular, Gulp/Webpack (nawet nie wiem co to), SCSS, SASS, React. Nie wiem co tak naprawdę jest konieczne, jeśli chciałbym zostać programista2k żeby mieć szansę zdobycia doświadczenia.

#frontend #programowanie #html #css #bootstrap #webdev
  • 10
@Przegrywek123: dzięki za odzew i chęć pomocy. Czytałem, że nie ma co podchodzić do Reacta czy innej biblioteki JS, jeśli nie zna się samego JavaScript? Ja od dwóch-trzech tygodni opanowuję HTML i CSS, nie chcę zawracać ci niepotrzebnie głowy, wystarczy mi wskazówka co powinienem robić, żeby móc jak najszybciej znaleźć pracę w web developerce.
@SmaletzWyborny: Dobrze słyszałeś. Najpierw język potem frameworki.
A jak nie umiesz JS to zapomnij o frameworkach.
Ja polecam zrobić po prostu komuś stronkę za free. Raz, że to się komuś przyda, dwa będziesz musiał to zrobić porządnie. A jak nie masz nikogo znajomego kto chce to napisz samemu jakąś fajną tylko porząnie.
@kubaw92: właśnie zamierzam wykonać stronę dla znajomego, który niedawno otworzył firmę ALE - no właśnie, ma fanpage na facebooku i mam wrażenie, że jest on bardziej praktyczny niż to, co ja mogę zaoferować - bo ok, stworzę stronę, dodam zakładki O nas, kontakt, cennik, galeria, ale nie mam kompletnie pojęcia jak zrobić, aby np. kumpel mógł potem sam, logując się, dodać nowe zdjęcia. Więc to byłaby taka dosyć niefunkcjonalna, nawet jeśli
@SmaletzWyborny: ło baben. No tak to średnio. Zakładam że nie masz studiów, czyli wszelka algorytmika jest ci obca. Proponuje robić zadania w js na codewars. Po drugie zrobić z 2-3 projekty. Jakieś strony, ale gdzie jest logika. Nie sama statyczna strona, spróbuj coś co łączy się z zewnętrznym API żeby pobrać dane, wysyła dane (tu nie musisz nic mieć, starczy żeby dobrze wysyłało). Pobaw się bibliotekami. Jakiś chart.js. Spróbuj mapboxa wgrać
@Przegrywek123: ok, postaram się na równi z tworzeniem statycznych stron uczyć się JSa.

@kubaw92: a co przez te pół roku sugerujesz robić? Bo mi dokładnie o to chodzi, jak najlepiej wykorzystać ten czas, żeby po pół roku nie pluć sobie w brodę, że mogłem coś zrobić lepiej, efektywniej.
@SmaletzWyborny: Szlifuj HTML i CSS dalej co byś nie zapomniał. Możesz sobie podnieść poprzeczkę - np pisać tak, żeby działało na IE 11 ( ͡° ͜ʖ ͡°) wtedy możesz zobaczyć z jakimi problemami się ludzie borykają w firmach czasami. Choć to niekonieczne.

Dorzuć czysty JS. Napisz jakieś gierki może z użyciem JS. Tylko czysty JS, nie baw się w jQuery.
Jak ogarniesz JS tak, że:
- już