Wpis z mikrobloga

Mirki, miałem prawo jazdy bezterminowe. Przeprowadziłem się -> zaktualizowałem adres i dostałem terminowe na 15 lat. Znowu się przeprowadziłem -> zaktualizowałem adres i przepisali termin ze starego prawka. Teraz doczytałem, że zapadł wyrok WSA w Krakowie oraz w 2016 weszło rozporządzenie mówiące o tym, że jak raz zostało wydane bezterminowe to powinno być bezterminowe i tyle.

Chciałbym teraz pójść do UM i wydać sobie bezterminowe, póki o tym pamiętam, żeby w 2032 się nie pizgać z tym :) I tutaj pytanie - gdzie mógłbym spróbować uzyskać potwierdzenie, że faktycznie moje pierwsze prawo jazdy było bezterminowe? Tak na wszelki jakby w UM robili problemy.

#prawo #prawojazdy #przepisydrogowe #prawo
  • 6
@johnlocke-89: Prawo jazdy ma okres ważności 15 lat, chodzi tutaj bardziej o odświeżenie wyglądu posiadacza prawa jazdy. Nie ma u nas czegoś takiego jak precedens i wiele sądów orzeka, że wpisana data nie ma jakiegokolwiek wpływu na ważność uprawnień, które pozostają bezterminowe. Tak uznał chociażby NSA w 2017 roku. Zawsze możesz złożyć skargę na postępowanie administracyjne lub decyzję do WSA do 30 dni.