Aktywne Wpisy

Sylvio19 +311
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Przed
źródło: Screenshot_2024-07-26-03-00-23-098_com.ss.android.ugc
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: Screenshot_2024-07-26-03-00-23-098_com.ss.android.ugc
PobierzWykop.pl
Mam takie zadanie do wykonania, jestem newbie i zastanawiam sie nad generalnym podejsciem/architektura:
Generowanie textu na podstawie podprzednio widzianych zdan oraz przekazanego kontekstu (slowa kluczowe).
W pierwszym przypadku jak rozumiem, moge zastosowac jakas rekurencyjna warstwe np LSTM, GRU, zmapowac zdania na chary i jako cel ustawic wybor kolejnej litery - zrobiem pare takich.
Ale w jaki sposob moge przekazac konktekst wypowiedzi? Np. uczenie generowania zdan ala Shakespear lub Nietzsche? Zalozmy ze dane wejsciowe bede mial dodatkowo otagowane taka statyczna flaga oznaczajaca autora.
Wyjście z warstwy dense ma wymiary (batch, units) bo chyba w keras liczbę neuronów oznacza się units. U ciebie units warsty wyjściowej to jest liczba liter w komentarzu * liczba możliwych liter na danej pozycji. Nie wiem jak kodujesz litery. Ale na przykład w polskim alfabecie są 32 litery, więc units = 40 * 32 = 1280.
Więc u Ciebie wyjściem z sieci będzie (batch, 1280) i potem robisz reshape tego wyjścia na (batch, 40, 32). A następnie softmax względem 1 wymiaru (bo wymiar 0 to
Zrobilem wlasnie przed chwila pierwszy prototyp sieci, pobawilem sie iloscia warstw (1-3), neuronow (64-512), epok (5-30) i czego bym nie zmienial to cienko to generuje w obecnej postaci. Przyklady:
Input:
testtags = [
createTagInput(['#sustainability', '#ecology', '#instafacts
https://colab.research.google.com/drive/1yo8j65vaecB9t1uttF4r9uT-b8jvk5FV
@wafel93: Nie robisz żadnego błędu. Po prostu trzeba było zacząć od czegoś prostego. Masz już określony input, output, loss, coś tam się optymalizuje, więc jest ok. Teraz pora eksperymentować
Zrobilem kolejny model i chcialbym sie podpytac o architekture - wyglada tak:
Input : 100 vocabulary size (99 najpopularniejszych tagow + padding), kazdy komentarz jest reprezentowany przez 8 tagow - przyklad [1, 53, 23, 6, 0, 0,